אני אחרי לידה, האם עלי לצום ב-ט' באב?

ילדתי לפני חודש ואני מיניקה ועדיין חלשה מן הלידה, האם אני צריכה לצום בתשעה באב?

התשובה

שלום לך ומזל טוב,

בשולחן ערוך נפסק שמעוברות ומיניקות מתענות ומשלימות ומשמעות הדבר שמעיקר הדין נשים צריכות לצום את מלוא הצום בתשעה באב שהוא החמור מצומות החורבן (שו"ע או"ח, תקנד, ה).

יחד עם זאת, צום זה הוא מדרבנן. והוא קל יותר מיום כיפור למשל. וכשחכמים קבעו את הצום לא החילו אותו על חולים. בהתאמה, בשולחן ערוך נאמר במפורש שיולדות תוך 30 יום נחשבות כחולה ואין צריך אפילו לבחון את מידת חוסנן הגופני וגם אם הן מרגישות חזקות נפסק שלא תצומנה. (שו"ע או"ח תקנד, ו). אמנם הרמ"א פסק שבמקום שאין לאישה צער גדול מותר לה להתענות. אין זה המקרה שלך.

דין זה שאישה סמוך ללידה לא תצום, נכון גם אם עבר יותר מחודש כשהאישה טוענת שהיא עדיין חלשה מן הלידה. שכן היא עדיין בגדר חולה.

(במקרים אחרים יש לדון גם במעמדה של מיניקה בגלל המידע שיש לנו על נחיצותה של ההנקה. והנזקים שנגרמים לה מצומות, אבל לא כאן המקום לדון בכך).

יוער רק שבתשעה באב אין עניין של אכילה לשיעורים, ומי שפטור מן הצום פטור ממנו לגמרי. על כן, תוכלי לאכול ולשתות כרגיל. ובכל זאת מומלץ שלא לעשות חגיגות ומסיבות. אלא לאכול ולשתות כראוי אוכל ושתיה שמזינים את הגוף.

בתפילה לישועות

מיכל

הרבנית מיכל ראשת בתי המדרש במכללת הרצוג

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן