איך אפשר לשמור על דיני הטהרה בשינה על מזרון זוגי? תשובה מאת: הרבנית חנה שחם רוזבי
האם ואיך אני יכולה לשמור על דיני הטהרה בשינה על מזרון אחד במיטה זוגית? מוסיפה שאני מקבלת מחזור מעט מאוד.
תשובה
שלום,
שאלתך נוגעת להקפדה על דיני הרחקות, שהם הלכות מיוחדות שמסייעות לבני הזוג להימנע מקירבה פיזית מרגע שהאישה נאסרה ועד להשלמת תהליך הטהרה, ויוצרות אבחנה ברורה יותר בין זמני ההיתר וזמני האיסור. שינה במיטות נפרדות היא אחת מדיני ההרחקות הבסיסיות, מכיוון שזהו מרחב זוגי פרטי ואינטימי במהותו, באופנים שונים גם בתקופות איסור וגם בתקופות היתר.
השולחן ערוך כותב כך (יו"ד קצ"ה סימן ו): "לא יישן עמה במטה אפילו כל אחד בבגדו ואין נוגעין זה בזה" ורמ"א מוסיף: "ואפילו יש לכל אחד מצע בפני עצמו ואפילו אם שוכבים בב' מטות והמטות נוגעות זו בזו אסור".
כלומר, בתקופת האיסור על הזוג להימנע משינה יחד במיטה אחת, אפילו אם אינם צמודים אחד לשנייה ושניהם לבושים ומשתמשים בכלי מיטה נפרדים. אלא על בני הזוג לישון כל אחד במיטה משלו, כאשר המיטות אינן נוגעות אחת בשנייה.
הפוסקים דנו בפרטים של דין זה, ובמיוחד בשתי שאלות מרכזיות:
א. מהן שתי מיטות? האם הכוונה למזרונים נפרדים או למסגרות נפרדות? מה הדין במיטות שיש חלקים מחוברים וחלקים נפרדים?
רוב הפוסקים מתייחסים למיטה בשלמותה, ומזרונים נפרדים בתוך מסגרת אחת רחבה נחשבים כמיטה אחת. עם זאת, לא ראו להחמיר במיטות אשר שתיהן המחוברות לאותו ראש מיטה אם קיימת אפשרות שיהיו מופרדות אחת מהשנייה.
ב. מהו רוחב המרחק שיש להפריד בין המיטות?
מובא בפתחי תשובה (יו"ד קצ"ה סעיף י"א) הכלל: "דבכל עניין שנוגעים זה בזה אסור אבל בהפרש כל שהוא בין מטה למטה מותר". כלומר, מעיקר הדין יש להקפיד כי המיטות, כולל השמיכות, אינן נוגעות אחת בשנייה וכי ההפרדה ניכרת. יש מן האחרונים שנתנו שיעור כדי הושטת יד או רגל מחוץ למיטה, או מרחק כאמה, שמידות אלו כ- 20-30 ס"מ. מכל מקום, יש להתחשב בתנאים הפיזיים של החדר. כאשר חדר השינה צר, יש להשתדל להרחיק בין המיטות כמה שניתן במגבלות הקיימות.
שני כללים אלו – לישון בשתי מיטות מובחנות ועצמאיות, ושיהיה ביניהם רווח ניכר לעין – ראוי שינחו זוג בבחירת הריהוט לחדר השינה. על כן, יש לחפש מיטות אשר ניתן להפריד ביניהם לחלוטין בתקופות של איסור ולחבר יחד בתקופות של היתר. זוגות הרוצים מיטה רחבה עם מזרון זוגי, יכולים למצוא פתרונות לשינה הנפרדת של אחד מבני הזוג בתקופות האיסור. לדוגמא, מיטה נפתחת (מיטת חבר) או ספה בחדר השינה, או שינה בחדר האורחים בזמנים הנדרשים (כך מציעה ד"ר דינה צימרמן, מדריך להלכות טהרת המשפחה, א:ו). ייתכן שפתרון כזה יתאים לכם, במיוחד שכתבת שהמחזור שלך לעיתים רחוקות.
הפוסקים דנו גם במצב בו בני הזוג נקלעים לסיטואציה שיש ברשותם מיטה זוגית בלבד, כגון כשמתארחים. בעדיפות ראשונה על הזוג לנסות למצוא פתרון לשינה נפרדת, כגון על ידי הורדת מזרון אחד לרצפה או שאחד מבני הזוג יישן על ספה. אם יש שני מזרונים נפרדים המונחים על מסגרת זוגית, ולא ניתן להוריד אחד לרצפה, ישתדלו להרחיק את המזרונים אחד מהשני כמה שניתן. אם אין אפשרויות אחרות והזוג צריך לישון במיטה עם מזרון זוגי, עליהם להניח ביניהם חפץ גדול שיחצוץ ביניהם. בשונה מ'היכר' שמניחים ביניהם בזמן סעודה, במצב של שינה משותפת 'היכר' לא יספיק, אלא יש צורך בהפרדה מוחשית כגון תיק, כרית גדולה, שמיכה מגולגלת, וכד'. יש פוסקים שהגדירו שיש להניח ביניהם חפץ בגובה 30 ס"מ לאורך המיטה שישמש כמחיצה.
לקריה נוספת ראו: שערי אורה, עמ' 167-168, איש ואישה, עמ' 166, ספר דיני הרחקות, עמ' 57-59 ובפרט הערות השוליים.
בברכה,
חנה
הרבנית ד"ר חנה שחם-רוזבי היא בעלת תואר דוקטור בהיסטוריה של עם ישראל מאוניברסיטת בן גוריון, יועצת הלכה בקהילה בקרית גת, מוסמכת כמשגיחת כשרות מטעם הרבנות הראשית ומשתלמת בתחום מענה הלכתי ורוחני בתחום בריאות הנפש.