האם מותר לבלות ולשחות בחברה מעורבת אם אני נזהרת בהלכה?
יש לי כמה שאלות
1) האם מותר לי לבלות עם בנים ולהיות בקשרי ידידות איתם? (כמובן תוך כי שמירה על הלכות שמירת נגיעה ואיסור ייחוד)
2) האם אני יכולה לחבק אנשים שמגיעים לחבק אותי? כלומר שמבצעים את הצעד הראשון?
3) המשפחה שלי אינה שומרת הלכה באופן מלא והולכת לים מעורב. אנחנו נוסעים לפעמים לים עם המשפחה המורחבת יותר( אנחנו ודודים ובני דודים). האם אסור לי להיכנס איתם לים עם בגדים צנועים, כאשר אני שומרת על אותן גבולות צניעות שאני וההלכה מציבות לעצמי ביום יום?
תשובה
שלום לך,
קראתי את שאלותיך ואשיב עליהן בשמחה.
ראשית אכתוב כמה התרשמתי מגישתך לשמירת ההלכה. הליכתך עם ההלכה ובלשונך: "אני שומרת על אותן גבולות צניעות שאני וההלכה מציבות לעצמי יום יום". אכן, חיים על פי ההלכה הם מסע שאנו בוחרות לצאת אליו, שאנו צריכות לצעוד בו יום יום, ולמצוא את הדרך הנכונה.
וברוח זאת תשובותי לשאלותיך:
שאלתך הראשונה: האם מותר לי לבלות עם בנים ולהיות בקשרי ידידות איתם?( כמובן תוך כדי שמירה על הלכות שמירת נגיעה ואיסור ייחוד)
לדעתי, התשובה היא כן. אני מבינה משאלתך ש"לבלות עם בנים" מדובר בקשרי ידידות. ואכן, מותר לך להיות בקשרי ידידות וכשקשרים אלו תורמים לך ולהם לשיח, להיכרות עם מגוון מחשבות, להתבוננות על דברים שלא היכרת קודם, אז גם כדאי להיות בקשרים כאלו, כאשר הם בונים ומרחיבים ומעשירים את עולמך. את ציינת בעצמך את גבולות ההלכה – שמירת נגיעה ואיסור ייחוד.
כמובן, שכדאי לבחור ב"לבלות עם…" את סגנון הבילוי, גם עם בנות וגם עם בנים. יש בילויים שהיציאה אליהם תוסיף שמחה והיכרות וידידות, ויש בילויים שעלולים להוביל לפריצת גבולות. כאלו הם בילויים המערבים שתיה, ריקודים, אובדן שליטה. אני מניחה שאת תדעי להבחין בין בילוי נכון ומעשיר את הלב ואת הדעת, לבין אלו המשבשים אותם.
ולשאלתך בנוגע לרחצה בים: המשפחה שלי אינה שומרת הלכה באופן מלא והולכת לים מעורב.
אנחנו נוסעים לפעמים לים עם המשפחה המורחבת יותר (אנחנו ודודים ובני דודים).
האם אסור לי להיכנס איתם לים עם בגדים צנועים, כאשר אני שומרת על אותן גבולות צניעות שאני וההלכה מציבות לעצמי ביום יום?
האם רחצה מעורבת מותרת כאשר אני לבושה בבגדים צנועים?
כאשר את בבגדים צנועים, שנשארים כאלו גם כאשר את רוחצת בהם, אין מניעה שתלכי עם משפחתך.
האם אני יכולה לחבק אנשים שמגיעים לחבק אותי? כלומר שמבצעים את הצעד הראשון?
מבחינת איסור נגיעה – הדבר אסור, ולא משנה מי מבצע את הצעד הראשון.
תוכלי להסביר שאינך מתחבקת, לא מתוך הסתייגות מהאנשים, אלא בגלל שאת מקפידה על שמירת נגיעה. אני מתארת לעצמי שמי שרוצים בקרבתך, יכבדו אותך ואת דרכך. לעתים זה לא קל – כי בעולם "בחוץ" עניין שמירת הנגיעה לא ידוע ולא מובן. לכן כדאי שתגידי בפשטות שאת מעדיפה להימנע מחיבוק. (ראי כאן באתר בהרחבה של התשובה מקורות בעניין מגע בין נשים וגברים)
אני מאחלת לך המשך הליכה בדרך ההלכה, בלי לוותר על הבילויים המשמחים עם יקיריך. ואם יש עוד שאלות – מוזמנת לפנות.
רחל קרן