האם הפרפר שנכנס הוא הנשמה של סבתי היקרה שנפטרה?
שלום רב
לפני 3 שבועות סבתי נפטרה . היא היתה יקרה לי מאוד מאוד.
ביום שישי בבוקר כשיצאתי מהביתו כשפתחתי את דלת הבית נכנס לתוך הבית פרפר מאפור שכאילו חיכה שאפתח לו את הדלת והתישב על דלת השירותים עד יום שבת בבוקר.
בערב שישי לפני הדלקת נרות שבת הדלקתי נר נשמה לזכר סבתי.
בוקר שבת כשהתעוררתי ראיתי שנר הנשמה נכבה והפרפר גם לא היה בבית.
האם ישנה איזו משמעות לדבר? האם פרפר הוא נשמה?
התשובה:
שלום לך,
את מתארת תחושות עוצמתיות ורגישות חזקה שהתעוררה בך בעקבות פטירת סבתך האהובה.
ואת שואלת על משמעות של מראה הפרפר ועל הנשמה.
הנשמה היא מעבר לפרפר, לנר וגם למילה עצמה. הנשמה היא האלוקי שבנו. הרמב"ן, שהיה גדול גם בנגלה וגם בנסתר, כותב זאת על הפסוק "ויפח באפיו נשמת חיים" (בראשית ב,ז), שם הוא כותב שהנשמה היא "רוח השם הגדול". חכמים רבים כתבו ואמרו והדגישו גם הם את גדולתה של הנשמה.
בגלל שאנו לא יכולות להכיל ולהבין את גדולת הנשמה באמת, אנחנו משתמשות פעמים רבות בסמלים כדי לנסות לתת מילים למה שאנו חשות. מראה הפרפר עורר בך את הקשר והמחשבה על סבתך, וגם מראה הנר – אולם שניהם מחווירים אל מול הנשמה של סבתא. ולכן עזיבת הפרפר והנר הכבוי אינם הנשמה, אבל ברגישותך הם מעלים בך את המחשבות על האירוע של הפטירה והחוסר.
יש משמעות רבה לחיים שלנו ולמחשבות שלנו על יקירנו שנפטרו מן העולם. האהבה שלך, הגעגוע שלך והקשר שלך הם המשמעות הראשונה. חכמים התוו לנו דרך לבטא משמעות זו: לעסוק בתורה, תפילה וחסד אל מול ומתוך אבל ואובדן, כפי שאנו אומרים בתפילות לזכר היקרים לנו: "בעבור שאנו מתפללים / נותנים צדקה (בלי נדר) לעילוי נשמתה…" וכפי שנהוג ללמוד משניות לעילוי נשמת נפטרים. תקופות החודש והשנה אחרי פטירתו של אדם הם זמנים מיוחדים גם ברגישות וגם במעשים שמלווים את נשמת הנפטר. בהמשך, האזכרה השנתית גם היא זמן חשוב לשוב ולהקנות משמעות לחיים במחשבה על המתים וחייהם.
ניכר שאת מלווה את סבתך במחשבותיך, מי ייתן שדמותה תאיר דרכך להוסיף טוב בעולם לזכרו להיטיב ולהאיר בעולם הזה.
יעל שמעוני