אני גויה שומרת מצוות בני נח, האם יש בעיה בצפייה בסרטים באתרים שמפרים זכויות יוצרים?

שלום כבוד הרבנית.
אני גויה. ואני משתדלת לשמור שבע מצוות בני נח.
בתקופה האחרונה מאוד קשה לי, עצוב לי ואין לי הרבה מה לעשות בבית. אין לי טלוויזיה בבית, ודבר שמאוד מרגיע אותי ושנותן לי נחת ושלווה לנפש זה לצפות בסרטים או סדרות.
הבעיה היא, שהאתרים שמעלים את הסרטים או הסדרות הם אתרים שמפרים זכויות יוצרים, ונעשו נגדם כמה הליכים משפטיים, אך הם עדיין מצליחים להעלות את הסדרות. אני יודעת שזה אסור, אבל בידור זה דבר שמאוד עוזר לי, ואני צריכה את זה מאוד.
האם, עכשיו במצב שלי, שמאוד לא קל לי, האם אני יכולה לצפות באתרים האלו?
תודה.

תשובה:

שלום יקרה.

מרגע שקראתי את שאלתך אני חושבת עליך הרבה.

את שואלת לגבי הלכות גזל, וניכר שאת לוקחת את שמירת המצוות המוטלות עליך ברצינות מעוררת השתאות.

מנגד, מדבריך משתמע שהניסיון לעמוד בקיום איסור גזל הוא אתגר גדול עבורך. את מתארת קושי גדול – עצב, בדידות, תחושת כובד. אני קוראת איך תיארת בקצרה את הרגשות שלך ואני מתמלאת בדאגה.

מתוך דאגה לך  ובטרם אכנס לדיון ההלכתי הנוגע לשאלתך, אני מבקשת לומר לך שהעצב הזה שממלא אותך הוא תופעה נורמלית שהרבה בנות ובנים בגילך מרגישים לפעמים. אבל אם בגלל העצב את לא מצליחה לעשות דברים, ואם איבדת את שמחת החיים שלך – צריך למצוא דרך להתמודד עם העצב.

איך להתמודד?

הקב"ה נתן לנו נשמה על מנת שנשמור עליה, ונחיה  איתה בשמחה ובטוב. לכן, צריך לחשוב ולברר: מאיפה בא העצב הזה? מה גורם לו? מה יש בחיים שלי שיצא מאיזון?

את כותבת שמה שעוזר לך זה צפייה בסדרות. זה טוב שיש לך את המוצא הזה, אבל זה לא יכול להיות הפתרון היחיד. הצפייה בסדרות רק מסיחה את דעתך, וזה חשוב מאוד, אבל צריך יותר מזה. יתכן שנדרשת התייחסות לשורש הבעיה עצמו.

הכי חשוב: צריך לא להיות לבד עם התחושות הקשות. כשאת לבד עם רגשות קשים – הם גדלים מאוד, ויש להם השפעה רבה.

הפנייה אלינו היא  צעד ראשון בכיוון הזה, אבל חשוב שגם מי שמכיר איתך בחיים ידע, ויוכל להקשיב ולהבין ולתמוך. אל תשאירי את עצמך בודדה. אולי תוכלי למצוא משענת אצל מישהי מבית הספר, מהמשפחה,  ושמא מדריכה בתנועה. כל אדם שיש לך אמון כלפיו. יש גם אפשרות לפנות לעזרה לארגונים שמתמחים בסיוע לבני נוער כמוך, גם בטלפון וגם בצ'אט. אם את מיואשת מהחיים ונראה לך שאף פעם לא יהיה לך טוב – חשוב מאוד להגיע לרופא ילדים או רופא משפחה ולספר את זה. זה מצריך טיפול ורופא ידע להקשיב ולתת את הטיפול הזה.

אפשר גם להמשיך לחשוב מה עוד יעזור להגביר את השמחה והחיים שבך: לדבר, להיות עם אנשים שאת אוהבת (כמה שאפשר, לפי ההנחיות), להפעיל את הגוף, לעזור לאחרים ולשמח אותם, ועוד. 

כעת נשיב לשאלתך –

נשאלנו בעבר על באתר על צפיה באתרים כמו שאת מתארת  – אני מצרפת לך לינק לתשובה שיכולה לעניין אותך. זוהי תשובה המתייחסת להלכה לגבי יהודים כאן. נענה כעת לגבי בני נוח.

 

  1. איך יודעים אם צפיה באתרים חוקים היא גזל?

כדי לענות לשאלה הזו נקדים ונאמר שהחוק במדינת ישראל הוא זה שיקבע האם הצפייה היא גזל. אסביר:

לבני נוח אסור לגזול, כחלק ממצוות "דינים" שהיא אחת משבע מצוות בני נוח. משמעות מצוות דינים היא קביעת סדרי הנהגה חברתיים קבועים, כולל הסדרת חוקי קניין וזכויות ממוניות של כל אדם. חובה על בני נח להתנהג לפי סדרים חברתיים אלה.

נושא זכויות היוצרים הוא חלק מהחוקים הממוניים הללו. בנושא זה הגזל אינו של חפץ ממשי אלא של זכויות; זהו נושא חדש יחסית בעולם ויש לגביו דיונים רבים. השאלה המרכזית היא האם ישנו איסור הלכתי להפר זכויות יוצרים או שזהו איסור חוקי שגבולותיו נקבעים לפי חוק המדינה.

לרוב הדעות, החוק הוא זה שקובע את גבולות האיסור. לפיכך, כל מה שמוגדר כגזל על פי החוק – הוא גזל על פי ההלכה. בוודאי שכך הוא הדבר לגבייך בתור בת נוח המצווה על הדינים.

  1. מה כתוב בחוק?

החקיקה במדינת ישראל, בדומה  לרוב גורף של פסקי ההלכה, לא אוסרת צפייה פרטית בתכנים לא מורשים אלא את הפצתם בלבד. בחוק גם קבוע תשלום של הממשלה לבעלי זכויות יוצרים שנועד לפצות על השימוש הפרטי והביתי.  

שימוש פרטי וביתי (תיקון מס' 6) תשנ"ו-1996

3ג.     לא תהיה זו הפרה של זכויות יוצרים ומבצעים לטבוע או לשעתק יצירה על גבי קלטת לשם שימוש פרטי וביתי שלא למטרות מסחריות.

תשלום לבעלי זכויות יוצרים ומבצעים (תיקון מס' 6)  תשנ"ו-1996

3ד.     (א)  הממשלה תפצה את בעלי זכויות היוצרים ואת בעלי זכויות המבצעים על אבדן הכנסה ופגיעה בזכויות, הנגרמת להם בשל טביעה או שיעתוק על קלטות, לשם שימוש פרטי וביתי, לפי סעיף 3ג.

כך שלפי החוק את לא גוזלת כאשר את צופה לשימוש ביתי ופרטי שלך. אבל מי שמעלה את החומרים לאינטרנט – עובר על איסור לפי החוק, ולכן – גם לפי ההלכה.

בין פוסקי ההלכה של זמנינו יש מחלוקת האם למרות החוק עדיין יש איסור הלכתי לצפות באתרים אלו, כי זו הנאה מדבר הגזול. דיון זה רלוונטי ליהודים, ולא לבני נוח. לפרטים נוספים את מוזמנת לעיין בתשובה של הרבנית חנה השקס.

  1. מעבר לחוק

כאשר את צורכת תכנים מאתרים שעוברים על החוק, את מעודדת אותם להמשיך לעבור על החוק, ולכן יש בעיה מוסרית גדולה לצרוך תכנים מאתרים אלו. בימים כתיקונם, עדיף להימנע משימוש באתרים לא חוקיים, ולשלם לאתרים בעלי זכויות יוצרים כדי לצפות. אולם, יתכן שבמצב בו את נתונה, מותרת לך בינתיים הצפייה – בגלל המצוקה הרגשית שבה את נתונה והקושי של נערה בגילך לממן מנוי לאתרים מוסדרים.

 לכן, את יכולה לצפות באתרים אלו ולנסות לפעול במקביל בשני מישורים:

א. להקל על הקושי הרגשי שאת חווה.

ב. לשים לעצמך יעד, כשתגדלי, להקפיד בנושא הזה.

בנוסף, ישנו גורם נוסף שמקל על הקושי המוסרי: כאשר מישהו צופה בסרט כיוון שהוא במצוקה רגשית ולא כדי לנצל – אפשר להניח שגם היוצרים של הסדרה רואים זאת לחיוב. נוכחנו בכך בתקופת הקורונה, בה יוצרים הראו מודעות למצוקה הגוברת של אנשים ופתחו תכנים לצפייה חופשית.

לסיכום: בתקופה ובמצב שלך, נראה לי שבלב שקט את יכולה לצפות בסדרות מאתרים. אבל כפי שכתבנו בתחילת התשובה, אם את במצב רגשי קשה ועצבות גדולה עליך לטפל בכך. וגם זו היא מצווה שאת מצווה בה.

 

 

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן