צום יום כיפור בשבוע 25 כשאני חווה התכווצויות

שלום,
ביום כיפור הקרוב אהיה בע"ה בשבוע 25 להריון. האם עלי לצום?

אציין, שכאשר אני לא שותה מספיק במהלך היום אני מתחילה להרגיש התכווצויות בבטן. אני לא יודעת האם התכווצויות אלו מסוכנות, כי כמובן שאף פעם לא בדקתי את העניין. בכל פעם שאני מתחילה להרגיש ככה אני מקפידה לשתות הרבה כדי שזה יעבור.
אני חוששת מאוד שצום עלול לגרום לצירים מוקדמים, מה שממש לא מומלץ בשלב הזה.

איך עלי לנהוג?

תודה רבה

 

תשובה:

שלום לך, אני מאחלת לך בשעה טובה ובריאות איתנה לך ולתינוקך שיוולד בעהי"ת.

בקצרה, חשוב מאד בראש ובראשונה להתייעץ עם רופאת הנשים שלך להבין את מצבך הספציפי והאם יש סיכונים שצריך לקחת בחשבון. לאחר בירור זה יש לברר איך להתנהל הלכתית על סמך מידע זה.

 

ובהרחבה, לפי ההלכה אישה בהריון תקין שלא כרוך בו סיכון (או היסטוריה של הריונות לא תקינים) – חייבת לצום, משום חומרת הצום (שו"ע או"ח תריז,א). אך בוודאי שבמקום שרופא מורה אחרת בשל סכנה  (או חשש סכנה) לאישה או לעובר יש לשתות לשיעורים ואף לשתות כרגיל במידת צורך (לפי הנחיות הרופאה) (שם ב-ג וסימן תרי"ח).

מכיוון שהדברים לא מוכחים מדעית, ישנם דעות שונות אצל הרופאים אך מרבית רופאים מסכימים שבמקרה של הריון תקין אין חשש סכנה לעובר או לאם אם האישה תצום במשך 25 שעות. במצב של היעדר היסטוריה יש מי שתמליץ מראש על שתיה בשליש האחרון כדי לא להגיע ללידה מוקדמת. (ראי בהרחבה ביחס לדעה אחרת)

אך כדי לענות על שאלתך באופן ספציפי למצב שלך יש לאמוד האם את בסיכון ללידה מוקדמת או האם קיים כל סיכון אחר לך או לעובר. לצורך כך חשוב לדעת אם מדובר בהריון ראשון שבו אין מידע מלידות קודמות או האם אין זה הריון ראשון ויש לך היסטוריה של ממנו אפשר ללמוד. יש צורך לברר גם מהם ההתכווצויות שאת חווה.

לכן – עליך להתייעץ עם הרופאה שלך כדי לברר מה מצבך הספציפי. במידה והרופאה תאמר שניתן לצום, חשוב לשאול באיזה מצב עלייך להפסיק לצום בשתיה לשיעורים או שתיה כרגיל, כגון אם תחושי צירים, לא תרגישי בתנועות העובר, התייבשות ועוד.

כדי שהרופאה תוכל לתת הנחיה חשוב לברר האם היא מבינה את חומרת הצום וחשיבותו עבורך, כדי שלא תקל במקום שאין צורך.

במידה והרופאה תאשר שההיריון תקין ומותר לך לצום צריך לדעת שלעומת הצום שהינו מצווה דאורייתא, התפילה ביום כיפור והתפילה במנין הינם מצוות דרבנן. ההשלכה לכך היא שעדיף לגייס את עזרתם של בן זוגך וקרובי משפחה אחרים שיטפלו בילדים במהלך היום כדי שאת תוכלי לנוח ולא להגיע למצב של שבירת הצום. אפילו במחיר שהם יאלצו להיעדר מתפילה בבית הכנסת או אפילו לא יתפללו כלל.

יש רופאים המייעצים להגיע מוכנה לצום, לוודא שאת שותה את כמות נוזלים הנדרשת בתקופת הריון ושאינך מגיעה למצב של התייבשות לפני הצום ולהימנע משתיה עם קפאין. רצוי ביום שלפני הצום להוסיף נוזלים נוספים אך לא בהגזמה.

הכנה נוספת נדרשת היא להיערך למצב שלא תרגישי טוב באופן חריג (מעבר לחולשה רגילה של היריון וצום, הקאות או התייבשות). במצב כזה כמובן שעלייך להתחיל לשתות לשיעורים (רצוי שתיה ממותקת ומזינה) ובמידת הצורך לשתות כרגיל. תוכלי לעיין כאן בהנחיות השתיה לשיעורים.

אני מאחלת לך צום טוב, ויום כיפור משמעותי ובשורות טובות.

גמר חתימה טובה,

רחל

 

הרחבה

למרות שרוב הפוסקים יפסקו שבהריון תקין ללא היסטוריה ללידות מוקדמות או מסוכנת יש לצום, ראוי להכיר למקרה הצורך את דעת הרב נחום רבינוביץ' שפוסק אחרת מן הרוב. הרב פוסק (בשיח נחום לו) לאור התייעצות עם רופאים, שמהחודש החמישי הסיכון להתייבשות יכולה לגרום לסיבוכים וסיכונים, ולכן יש לשתות לשיעורים לאורך כל הצום (גם במקרה שהאישה מרגישה טוב). 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן