ילדה חכמה ומיוחדת בת 6 שקשה לה עם השבת

הבת שלי, ילדה בת 6, עדיין בגן , חכמה מאוד ועם נפש מיוחדת (על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה מאוד) מתלוננת שנמאס לה לשמור שבת , היא יודעת שההורים שלי והאחים שלי נוסעים בשבת, להורים שלי יש שכנים שילדיהם חברים שלה והיא שומעת שהם נוסעים לטייל ולבלות, והיא כועסת על כך. שבת אחת היא אפילו המציאה שיר (היא ילדה משוררת… ) על זה שנמאס לה לשמור שבת.
קשה לי עם זה, אני לא יודעת מה לענות לה, פעם אחרונה עניתי לה בנוסח שישר התחרטתי עליו : " עכשיו אמא ואבא מחליטים שאת שומרת שבת כי את ילדה, וכשתהיי מבוגרת את תחליטי מה שאת רוצה" ישר התחרטתי על התשובה הזו, כי אני אמורה לחנך אותה לשמירת מצוות כל החיים…
אנחנו חיים ביישוב דתי אבל זו לא בועה והיא חשופה לכל מיני אורחות חיים שונים (ודווקא אני כן שמחה על כך )
איך אני אמורה לענות לה על דיבורים כמו "נמאס לי לשמור שבת, אני לא רוצה להיות דתיה" ציטוט שלה.

התשובה ניתנה על ידי הרבנית חנה גודינגר (דרייפוס) במסגרת מיזם "משיבת נפש – רבניות בית הלל". 

אכן מאתגר לגדל ילדה פיקחת, סקרנית ודעתנית כמו בתך.. 

שאלות והרגשות מסוג זה טבעי שהתעוררו במהלך תהליך ההתבגרות וגיבוש הזהות של מי שמתחנך בעולם הדתי וההתמודדות איתן מצריכה קשת של מחשבה, מענה ולימוד

אך בגיל צעיר כמו בתך, בדרך כלל שאלות לא נובעות מהשדה הפילוסופי העמוק אלא מתחושה קיומית פשוטה. ממילא נראה לי שניסיון לתת הסברים או תשובות איננו הנושא, אלא גם המענה צריך להגיע מהשדה הקיומי. 

נראה לי נכון שתשקיעו מחשבה כיצד להפוך את חווית השבת של בתכם המתוקה למשהו חי, שמח שמחכים לו כל השבוע. זה יכול להיות בשדר הפשוט שמספר כמה אתם אוהבים ושמחים בשבת, זה יכול להיות במנהג קבוע לספר בשלחן השבת סיפור מסקרן ומעניין, לחלק ממתק של שבת בזמן הדלקת נרות, לקנות בגדים שכיף ללבוש או כל רעיון אחר שמתאים לאופיה של בתך.  

ציינת בשאלתך שבתך נמצאת על הרצף האוטיסטי ועל כן, בהתייעצות עם אנשי מקצוע, אני גם מציינת שלעיתים לילדים אוטיסטיים יש קושי בשבירת שגרה ומשהו ביום יום הקבוע מארגן ונותן להם שקט. כיוון שכך, לצד המחשבה כיצד השבת הופכת להיות יום מיוחד, כדאי לחשוב איך גם השגרה נכנסת לתוך מבנה היום: זמן הקימה והארוחות ובכלל קצב ההתנהלות משמרים בתוכם גם משהו משגרת השבוע.  

בכל מקרה, אני מציעה לך לנסות כמה שפחות להתרגש ולהיבהל מההצהרות של בתך, ולהשקיע את הכוחות בחיות ובשמחה שיכולה להתלוות לחיים של קיום מצוות

מניסיון, שימת המוקד שם – יכולה להעניק ולהצמיח גם את החיים הדתיים שלך

בברכה

הרבנית חנה היא ראש בית המדרש במדרשת לינדנבאום ומשמשת בתפקיד רבנית בבית ספר פלך בירושלים.

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן