איך אוכל לציין את יום השנה של אבי באופן משמעותי אם אסור לי לומר קדיש?

שלום,
כיצד עלי לנהוג ביום אזכרה של אבי? מציק לי שאינני אומרת קדיש (אינני נשואה, כך שאין לי בן זוג שיוכל לומר במקומי) ומצד שני קשה לי להתחייב ללכת לשלוש תפלות בו ביום כדי לומר קדיש בבית הכנסת.

 

תשובה

שלום וברכה,

קודם כל, אני שולחת תנחומים והזדהות, כיתומה מאב בעצמי.

מרגש שאת רוצה לציין את הזכרון של אביך באופן משמעותי.

לא ציינת באיזה יום זיכרון מדובר- האם מדובר ביום הזיכרון הראשון אחרי פטירתו, או שמדובר ביום זיכרון לאחר כמה שנים. לעיתים, גם לשאלה הזו יש השפעה על הדרך  שבה תבחרי לציין את האזכרה.

ישנם מנהגים שונים שהתפתחו במשך הדורות הנוגעים לציון יום הזיכרון. כאשר בעצם המכנה המשותף במנהגים הללו הוא הרצון לציין את זכר הנפטר ולהרבות במעשים טובים לזכותו ולעילוי נשמתו.

רבים מן המנהגים הנהוגים בעם ישראל, קשורים למרחב בית הכנסת. כמו למשל- המנהג לפיו בנו של הנפטר עולה כשליח ציבור ביום השנה. וגם כמובן- המנהג לומר קדיש יתום ביום השנה.

ציינת שקשה לך להתחייב ללכת לשלוש תפילות ביום על מנת לומר קדיש. נדמה לי שאמירת קדיש יכולה להיות דרך משמעותית לציון היום (מצרפת קישור לתשובה בנושא אמירת קדיש על ידי אישה באתר בית הלל, ארגון הגג של משיבת נפש) וחשוב לי לומר, שגם אם תגיעי לבית הכנסת רק לתפילה אחת, את יכולה לומר בה קדיש. כלומר אמירת קדיש לא תלויה בהגעה ל-3 תפילות דווקא.

יחד עם זאת, לא כולן מרגישות בנח עם אפשרות אמירת הקדיש, ולא לכולן זה מתאים. גם בלי אמירת קדיש אפשר לציין את יום הזיכרון בצורה משמעותית, בעזרת מנהגים שונים שהתפתחו שאינם קשורים למרחב בית הכנסת. למשל-  הדלקת נר נשמה (מגן אברהם רס"א ו) , עליה לקבר, אמירת פרקי תהילים ולימוד משניות (נהגו ללמוד משניות לפי סדר האותיות  של שם הנפטר ומשניות הפותחות באותיות "נשמה"), לימוד תורה, נתינת צדקה וקיום סעודה לעילוי נשמתו.

ישנו גם מנהג שהוזכר בספר הכלבו (סימן קי"ד) ואף נזכר בשו"ע (או"ח תקסח)  לפיו יש להתענות ביום הזיכרון של האב או האם, אולם רבים מקילים בכך בימינו, במיוחד אם צום יפריע לקיום שגרת יום העבודה/לימודים שלהם.

מעבר למנהגים האלו, כמובן שניתן גם לחשוב על דרכים נוספות לציון יום הזיכרון- העלאת זכרונות הקשורים בנפטר,  לימוד או דיבור על ערכים שלמדת ממנו וכדומה.  כדאי לחשוב יחד עם בני משפחה נוספים, מה הייתם רוצים שיקרה ביום זה, ולנסות לבנות יחד יום שיהיה משמעותי עבורכם.

מתפללת שתמצאו נחמה בתוך הזיכרון של אביך, עד ביאת גואל.

                                                                                   מעיין.

                                                                                            

 

 

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן