קשה לי להתפנות ללימוד תורה בשירות וזה חסר לי, מה אפשר לעשות?

חשוב לי מאד לימוד תורה אבל אני לא מצליחה למצוא פניות כדי ללמוד במהלך השירות, מה אפשר לעשות?

תשובה

תודה על שאלתך החשובה. נגעת באחת משאלות החיים העמוקות  – איך לומדים תורה בעומס חיים?

הצבא מזמן מציאות של עומס גדול מאוד, האתגר הוא עצום. אני מכירה אותו מתהקופה בה שרתתי וזהו נושא לשיחות רבות עם תלמידות וחברות לחיים. גם בהמשך החיים את תפגשי תקופות כאלו, כך שהשירות הצבאי הוא הזדמנות מצויינת להתחיל להתמודד עם השאלה היקרה הזו.

חשוב לי לפתוח בכמה נקודות עקרוניות:

1. התורה נועדה להילמד בחיים עצמם! אמנם רובנו נפגשים עם העומק של התורה בשנים של לימוד במסגרות כמו מכינות ומדרשות, או לימוד מסודר בתיכון, אבל כל המסגרות האלו הן רק הכנה למציאות החיים המרכזית בעם ישראל. חיים של עבודה ועשייה שבהם קובעים עיתים לתורה. בעולם התורה יש תורה שכל כולה מיועדת להילמד ברסיסים קטנים כדי להחיות את הנפש במהלך חיים אינטנסיבי.

2. יש אנשים שמצליחים לקבוע עיתים בקלות ויש אנשים שלהם הדבר קשה מאוד עד בלתי אפשרי.

3. גם מי שמצליחה לקבוע עיתים יכולה לסבול מתקופות בהן קשה הרבה יותר.

4. כאשר יש מסגרת חיצונית שמחזיקה אותך יותר קל ללמוד, חלק מהקושי נובע מכך שאין מסגרת מוגדרת.

לאור הנקודות האלו אני רוצה להציע כמה קווים מנחים שעזרו לי, לחברותי ולתלמידותי בהתמודדות הזו.

א. חשוב לא להתיאש ולא לחוש אשמה אלא להמשיך לנסות בטוב. השאלה שלך היא נפלאה וגם אם את לא יכולה ללמוד הדיבור על הרצון ללמוד, והתפילה להצליח ללמוד נותנים הרבה כח.

ב. שלמה המלך החכם מכל אדם אמר "טוב מלא כף נחת ממלא חופניים הבל ורעות רוח". חשוב מאוד לחפש לימוד קטן. להתחיל בלימוד שיכול להיות כמה דקות בלבד. אפילו 5 דקות בשבוע הן התחלה נהדרת.

ג. צריך למצוא לימוד שמחייה אותך. משהו שגם בקריאה קצרה את מרגישה שאת מקבלת ממנו כוחות וחיות, לא לנסות לצאת מיד לפרוייקט גדול וקשה.

ד. יש אנשים מסוגים שונים ועליך לשים לב מי את כדי לדעת מה נותן לך סיפוק. יש תקופות שונות לכל אחת, לכן חשוב להרשות לעצמך להחליף ולשנות ולהתעקש. את לא צריכה להסביר לאף אחד למה הפסקת משהו ולמה בחרת משהו אחר, פשוט לעבוד עם אינטואיציה.

אשמח להציע לך הצעות לימודיות שמתאימות ללימוד קטן, מחולק לחלקים קטנים, שרבים חווים בו סיפוק מיידי בעצם הלימוד:  פרקי אבות – אפשר לבחור פרשן מלווה, אורות התשובה של הרב קוק, נתיבות שלום על פרשות השבוע והמועדים, פרשת שבוע – פשט או פרשן, בקיאות תנך – להחליט שכל יום את קוראת פרק (אפשר להצטרף ל929), ספר התניא עם הפירוש של הרב שטיינזלץ לקרוא קצת כל פעם, לקרוא כל יום פרק בתהילים ולכתוב עליו כמה מחשבות, לקרוא כל יום פסוק במשלי ולחשוב עליו – לנסות לזכור אותו בעל פה, קיצור שולחן ערוך מקור חיים ללמוד 3 הלכות ביום, הדף השבועי (שימי לב זה לא הדף היומי, אנחנו מתחילות מקצב אחר) …..

תתחילי בקטן. ממש בקטן. תמיד אפשר להרחיב כשיש יותר כוח וחשק. חשוב חשוב לשמור על החשק בוער, להזין את הרצון.

לסיום נזכיר את המסגרת החיצונית – אפשר לעשות חברותא בכל מני צורות, בווטסאפ בטלפון, בזום ופיזי – אין כמו חברותא. יש מסגרות של שיעורים ופודקסטים רבים, לפעמים מה שצריך זה להקשיב למישהו אחר.

ולזכור לחבק את הגעגוע ללימוד. הוא יקר מאוד גם אם לא מצליחים ללמוד. 

אם תרצי לשתף אותי במשהו שבחרת לעשות ולספר איך הולך אשמח לשמוע…. ברכת ה' עליך!

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן