מהם הכללים של צניעות במשרד? מאת: הרבנית מעין דיטשר

תשובות מאת: רבניות אורחות

אני עובדת במשרד חילוני, ואני משתדלת לא להגיע לדיבור אחד על אחד ולא לשאול שאלות אישיות שום גבר. ולהיות בשיח עם הבנים רק בתוך קבוצה של בנות,

אבל במקרים נדירים יוצא שאני ועוד אחד יוצאים במקרה יחד מהמשרד לתחנת האוטובוס ובדרך מדברים בצורה קלילה וחברית.

רציתי להבין טוב יותר מה המקור לאיסור, מהו האיסור הנקי שעליו עוברים עבירה אם יש מקום להיות יותר נחמדה, או שלהפך להיות יותר קרה אליהם..

אני יוצאת מתוך נקודת הנחה שאם המקום לאיסור קרבה הוא שמא יגיע הגבר להרהורי עבירה ואסור לי להחטיא אותו ,אז יש הבדל גדול בן בחור ישיבה ששומר עיניים ועל עדינות הנפש שלו לבחור חילוני שמורגל לחיות עם נשים בקרבה, ולא מתרגש משיח חברי עם אישה…

 

תשובה

ישר כח על השאלה והרצון לברר את ההלכה, טוב שאת מתעניינת ועורכת בירור על מנת להקפיד ולשמור על ההלכה באופן הנכון במפגש עם גברים במקום עבודתך.

בשאלתך את מציגה תפיסה על-פיה יש להימנע מכל קשר עם גברים. זוהי תפיסה שאכן קיימת בחוגים מסויימים בקהילה החרדית, אך לא בכל קהילה חרדית ולא בקהילות הדתיות לאומיות. רבניות משיבת נפש, כחלק מהחברה הדתית לאומית, נוקטות בגישה הלכתית אחרת, המאמינה באפשרות לחיים שיש בהם קשר טבעי בין גברים ונשים, מתוך הקפדה על כבוד וקדושה, ושמירה על גבולות ההלכה. על פי תפיסה זו אני כותבת את הדברים הבאים. 

ראשית, חשוב לדעת כי אין מניעה לשוחח בנעימות עם גברים במקום עבודתך. להיפך, נכון וטוב לנהוג בדרך ארץ, וליצור אווירה טובה במקום העבודה, ובכלל בין גברים לבין נשים, ולאפשר שיח טבעי באופן חברי ונינוח. התורה ומציאות החיים הטבעית מכוונים אותנו, גברים ונשים, לחיות ולפעול בעולם יחד. באופן טבעי יווצרו מפגשים שונים בין גברים ונשים, ברחוב, במסחר, במקומות העבודה, ועוד, והתורה מכוונת אותנו בתוך מציאות זו לעדן את מערכת היחסים בין גברים ונשים, ולחיות יחד בצניעות ובקדושה. לצורך כך חשובה המודעות, וחשובה הקפדה ושמירה על מספר עקרונות חשובים:

שיח שיש בו אינטימיות או קלות ראש – ישנם צורות רבות של שיח בין גברים לנשים, השיח במקום העבודה יכול להיות מקצועי, נימוסי, ואף חברי. יחד עם זאת נכון להיזהר משיח אינטימי ומהתנהגויות שונות המייצרות קירבה אישית רבה בין גבר ואישה שאינם נשואים. יש להקפיד שהשיח לא יהיה שיח שיש בו קלות ראש, כמו למשל שיח שיש בו רמיזות מיניות, פלירטוט וכדו'. ישנם מקומות עבודה או אנשים אצלם צורת שיח כזו מקובלת וחשוב להתרחק ממצבים אלו ולהבהיר כי זה עובר עבורך את הגבול, אם וכאשר נעשה שיח כזה.   

מגע – למגע כוח ייחודי, משמעותי ומקרב, והוא שמור לבני זוג נשואים באהבה, בקדושה ובטהרה, ולבני משפחה. חשוב להקפיד על פי ההלכה להימנע ממגע בין גברים ונשים. ייתכן שבמפגש ושיח עם גברים במקום העבודה יהיו כאלו שעבורם גבול זה פחות מוכר, ומבלי להתכוון יכולים להיווצר מצבים שאינם נעימים. במקרים אלו ניתן באופן מכבד ונעים לשוחח ולהסביר, ולרוב זה מתקבל בהבנה ומונע אי-נעימויות בהמשך. 

ייחוד- על פי ההלכה גבר ואישה שאינם נשואים אינם מתייחדים זה עם זה בחדר סגור ונעול שאחרים אינם יכולים להיכנס אליו ובמקום שאין דרך אחרים לעבור בו. אינני יודעת מה הנוהל במקום עבודתך, אך הקפדה על נהלים ברורים והרגלים קבועים בעניין יסייעו מאוד. מעבר לאיסור בעצם הדבר, הקפדה זו גם תסייע לשמור על הגבולות האחרים עליהם דיברנו, ותסייע לשמור על יחסי עבודה מקצועיים ונעימים. 

בברכה, 

מעין

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן