לפי אילו כללים של מנהג המקום אני צריכה לנהוג בדיני צניעות?

אני חובשת פאה ורציתי לדעת האם אפשר להשאיר בקדמת הראש מעט שיער מגולה באותו אופן כמו שראיתי באתר שלכם או שלפאה יש דין שונה.

בנוסף, הרבה פעמים בנושא הצניעות נהוג לנהוג לפי אותה חברה אליה האישה משתייכת. הבעיה היא שבשבילי ההגדרה הזו קצת מורכבת כי אני ובעלי כרגע במסע חיפוש ובירור המקום הדתי שלנו. כבר התרחקנו מהציבור הדתי בו גדלנו שהוא חרדל"י עם נטייה חזקה לחרדי וכיום מחפשים את הזהות והקהילה שמתאימים לנו.  אציין שאנחנו גרים ועובדים במקומות עם אוכלוסיה הטרוגנית לגמרי. 

השאלה שלי היא לפי אילו כללי צניעות אני צריכה להתלבש כי בכל חברה ותת חברה מקובלים דברים שונים, הן בכיסוי הראש, גרביים וכו…

בטבע שלי, אינני אדם מתריס ופרובוקטיבי, לכן בבית ההורים שלנו אנחנו מכבדים לחלוטין את דרך החיים שלהם, אבל כן חשובה לי האמת שלי.

 

תשובה

שלום יקרה,

ראשית בתשובה לשאלתך לגבי חשיפת שיער כאשר את מכסה את שערותייך בפאה לעומת הדין בכיסוי ראש אחר – לדעתי אין הבדל בין השניים. אם את מוציאה מעט שיער עם מטפחת או כובע, מותר להוציא את אותה כמות השיער כשמדובר בפאה.

לשאלתך בעניין מנהג המקום –

שאלת מנהג המקום היא שאלה מעניינת ומורכבת אך ראשית עלי לציין שאינה בהכרח רלוונטית לשאלתך.

אני שומעת ממך שאת ובן זוגל עוברים תהליכי שינוי, וכעת אינכם מרגישים שאתם משתייכים לקהילה באופן ברור. תהליך זה עשוי להיות מורכב מצדדים רבים, ולענייננו – הדבר מקשה על בחירת עמדה הלכתית שתנהגו על פיה למשל בעניין לבוש.

אני שומעת ממך שאתם משתדלים לכבד את הסובבים אתכם בתוך התהליך – זה לא פשוט בכלל וראוי לשבח.

אמנם אולי זה נשמע כמו שאלה של מנהג המקום, ואכן הלבוש מתייג אותנו, אך נשמע לי שבמקרה שלכם אין מנהג המקום מובהק. לכן נראה לי שהשאלה הראשונה שעליכם לשאול היא מה מותר על פי ההלכה. לאחר מכן אני מבינה שיש עוד מקום להתחבט כיצד תבחרו לנהוג בתוך גבולות ההלכה. על כך אין תשובה חד משמעית, אני מניחה שההכרעה תהיה מושפעת בין השאר בבחירות שתבחרו לגבי מקומכם בחברה הדתית. יתכן וזה יעזור לכם לבחור רב או רבנית שיהיו לכם לעזר בהכרעות אלו.

אוסיף כמה מילים לגבי מנהג המקום:

המשנה במסכת פסחים (פסחים פרק דק' משנה א') מתייחסת למנהגים שונים שהיו נהוגים במקומות מסוימים, כלומר מנהג המקום, ובדין של אדם העובר ממקום למקום. אף בשולחן ערוך מופיע שאדם שחי במקום מסוים מחויב על ידי קבלת הרבים במקום מגוריו (שולחן ערוך יו"ד רי"ד ב').

באופן כללי המציאות שלנו מאד שונה מן המציאות של הדרות הקודמים בעניין זה. אם בדורות הקודמים רוב אנשי מקום נשארו בו לאורך זמן, השתייכו אליו בצורה מובהקת ולכן הו מחוייבים למנהגי המקום  – היום הדבר שונה.

בכל מקום פיזי כמעט ימצאו אנשים ממוצאים מגוונים ובעלי מנהג שונים.

כאשר אנשם גרים באיזור עם מנהג המקום ברור – יש עניין שהמקומיים ישמרו על המנהג.

על פי כל האמור לעיל, וכפי שאת מספרת, אתם גרים באיזור מגורים ללא מנהג מובהק, את עובדת במקום עבודה ללא מנהג מובהק, ולכן נראה שהשיקולים שלך לגבי הלבוש שלך יכולים להיות פחות בדגש על מנהג המקום ויותר בדגש על הבירורים האישיים והמשפחתיים שאתם עוברים. הן ברמה ההלכתית והן ברמה הזהות הדתית.

מקווה שהתשובה היתה לעזר, אם תרצי להמשיך ולשוחח בעניין – בשמחה.

 

בכבוד רב,

רחל וינשטיין

 

לעיון נוסף בנושא מנהג המקום תוכלי לעיין כאן

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן