תשובה:
שלום רב,
גם כאשר משתמשים בקומקום חשמלי להרתחת מים בלבד, צריך לראות היכן הוא ממוקם במטבח.
אם יש לו מקום קבוע רחוק ואינו נמצא קרוב לכיריים, הרי הוא משמש למים ואין בו חמץ ולכן מעיקר הדין אין צורך להכשירו אלא מספיק לנקותו. כמו כן, הקומקום מחובר לחשמל ויש לחשוש לסכנה.
אולם אם אתה חושש שהקומקום בא במגע עם חמץ למשל שהשפריץ תבשיל או נמרח על הקומקום מבחוץ בעודו ח יש להכשירו. דא עקא, כדי להכשיר קומקום, יש למלא אותו עד הסוף במים ולהרתיחו כך שבהרתחה נשפכים המים על דפנותיו ועלולים להכנס ישירות לגוף החימום שבבסיס הקומקום. רוב הסיכויים שתהליך זה ישבית את הקומקום.
תוכל לנסות לעשות זאת כך: יש למלא את המים עד המקום המותר ולעשות חימום עצמי לאחר שניקינו את הכלי מאבנית כמו כן, על המיים לגלוש כדי להכשיר גם את פתח הקומקום.
מי שמכשיר ילבש כפפות וברגע שהמים עומדים לגלוש יש לנתק מהחשמל.
בידך הבחירה אם לנסות ולהכשיר את הקומקום או לרכוש חדש.
שורלה רוזן
הרבנית שורלה רוזן, טוענת רבנית מוסמכת, בעלת תואר ראשון בתלמוד וספרות אנגלית אונ׳ בר אילן. מנהלת תכנית מתיבתא ללימודי גמרא מתקדמים במתן, לומדת בתכנית ההלכה במתן ירושלים מלמדת גמרא והלכה.
הרחבה
מיחם מים של שבת – מיחם משמש למים ואין בו חמץ ולכן מעיקר הדין אין צורך להכשירו אלא מספיק לנקותו. כמו כן, המיחם מחובר לחשמל ויש לחשוש לסכנה. ולכן: אם לא בא המיחם במגע עם חמץ כגון שעומד בפינה מסודרת ורחוק מאוכל אין צורך להכשירו. אולם אם חוששים אנו שבא במגע עם חמץ ראוי להכשירו. יש למלא את המים עד המקום המותר ולעשות חימום עצמי לאחר שניקינו את הכלי מאבנית כמו כן, יש לפתוח את ברז המים של הדוד כדי שהמים יכשירו אף את דרך יציאת המים. מי שמכשיר ילבש כפפות וברגע שהמים עומדים לגלוש יש לנתק מהחשמל.
אם נוהגים להניח חלה על מכסה של המיחם יש לעשות ליבון קל על המכסה עצמו. הואיל וליבון קל יכול לפגוע במכסה ראוי לקנות מיוחד לפסח.