האם מותר להאכיל חתול אוכל חתולים שאולי יש בו חמץ ועבר עליו הפסח? מאת: הרבנית שורלה רוזן

תשובות מאת: רבניות אורחות

האם מותר לאחר הפסח במשך השנה לקנות מזון לחיות כמו חתולים לא נטול חמץ שלא ידוע אם נמכר בפסח במכירת חמץ לגוי האם חל עליו איסור של חמץ שלאחר הפסח והאם בשאר השנה גם חל איסור זה במידה וזה אותו אוכל שהיה מפסח האחרון?
תודה מראש.

תשובה

אוכל לחתולים הוא תערובת חמץ שאסורה בפסח ולאחריו.

מהי תערובת חמץ האסורה?

השו"ע באו"ח סימן תמז סעיף א כותב: חמץ בפסח אוסר תערובתו …במשהו אפילו בהנאה".

והרמ"א מגיה: וצריך לשרוף הכל

כלומר: לפני הפסח, אם התערב רכיב חמץ בשאר דברים שאינם חמץ ולא היה בשאר הרכיבים כדי לבטל את רכיב החמץ בשישים הרי זו תערובת חמץ שדינה כחמץ ממש.

במקרה שהיה לפני הפסח כדי 60 בשאר המרכיבים כדי לבטל את רכיב החמץ הרי שזו תערובת שמותר לקיימה בפסח ואין צורך לבער או למכור אותה לגוי.

 

מחלוקת הפוסקים האם מותר להשתמש בה בפסח עצמו ונוהגים להחמיר.

אוכל לחתולים עשוי לרוב מתערובת של דגנים, חלבונים מן החי והצומח ושומן. הדגנים הם לרוב תירס או חיטה או תערובת של שניהם גם יחד ותופסים חלק נכבד מאחוז התערובת. דהיינו –  אין סיכוי שהם התבטלו בשישים בשאר המרכיבים והרי זו תערובת חמץ שנאסרה ויש לשרוף או למכור אותה לגוי. כמו"כ דין התערובת לאחר הפסח (באם לא נמכרה לגוי) כדין חמץ שעבר עליו הפסח ואסורה באכילה והנאה.

כפי שראינו, השו"ע מבאר שתערובת זו אסורה גם בהנאה כדין חמץ גמור, ולכן, גם אם אינך אוכל את תערובת החמץ הרי שאין לתיתה לבעלי חיים משום שאתה נהנה מאכילתם זו.

לסיכום –  יש לשרוף או למכור לגוי את המזון לחתולים שכבר יש בבית ולקנות חדש רק ממקום שיש לו אישור מכירת חמץ, כדין כל חמץ גמור.

 

בברכה

שורלה רוזן

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן