קדיש נכדה על סבתה כשהוריה בחיים

נקודת המוצא שלי שנשים , הלכתית , יכולות לומר קדיש.

סבתא שלי נפטרה במוצאי שבת הזו. שני ההורים שלי בחיים.

אבא שלי אינו אדם דתי, והבריאות שלו לא מה שהיתה. כשסבא שלי נפטר הוא התאמץ כדי לקום ולתיקין ולומר קדיש, אבל הוא היה אז הרבה יותר צעיר ובריא. הוא מחפש מי שיכול להוריד ממנו את העול הזה ושאל אותי אם אני מוכנה לומר קדיש במקומו. ידוע לי שיש אנשים שמשלמים לאדם אחר שגם ככה הולך למניין, בשביל להגיד קדיש. ברור לי שאבא שלי לא יעשה את זה ושיעדיף שאני אומר. אני, כאדם ששני הוריו בחיים, יכולה להוריד את מאבא שלי את המשימה הזו כדי להקל עליו? יש עליו המון עומס גם ככה. והוא סעד את סבתא שלי במסירות נפש וכיבוד הורים שאין שני לו. אבא שלי צדיק. גם בלי להיות אדם שומר תו"מ מבחינת מצוות של בן אדם למקום.

 

תשובה

שלום רב

אני משתתפת באבל שלך ושל משפחתך על מות סבתך מהשמים תנוחמו.

אני מצרפת לתשובה שלי את הפסק של בית הלל המתיר לאישה לומר קדיש.  כאן עולה שאלה אחרת האם אדם יכול לאמר קדיש במקום הוריו.

יש חיוב לאמר קדיש על אב ואם (שולחן ערוך יורה דעה  שע"ו, סעיף ד') ויש שיאמרו שהמצווה היא דווקא עליהם (שם יורה דעה סימן קל"ב משנה ברורה ס"ק י'). כשאין בנים שיאמרו קדיש  מותר לנכד או לאדם אחר לומר קדיש לזכותו של הנפטר (יש מי שיאמר שיש לנכד חיוב לומר קדיש (שו"ת הרמ"א). כשלאדם יש רק בנות והנכד רוצה לומר קדיש על סבו הוא צריך לבקש רשות מהוריו שבחיים לעשות כן (הרמ"א שם סעיף ב'  בשם אגור ותשב"ץ ותשובת מהרי"ל סי' ס"ד)

לסיכום, החיוב לאמר קדיש הוא על אבא שלך ואם הוא ביקש ממך לעזור לו לאמר קדיש  (ואמא שלך הסכימה) זו מחווה מדהימה מצידך. 
אם היוזמה מגיעה מצידך חשוב שתדעי, שלמרות דברי הרמ"א,  יש שנהגו  לא לאמר קדיש בחיי ההורים כדי לא להעמיד אותם בצורך לתת הסכמה ובכדי שילדים לא יחליטו החלטות בשביל ההורים המזדקנים. תציעי לאביך לעזור לו בחנו יחד מתי יתאפשר לו בקלות ובבריאות לאמר קדיש ומתי לא. השאירי את ההחלטה בידיים שלו.

בברכה,

בתיה

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן