מה פשר החלום שחלמתי על סבי שנפטר?

סבא שלי היקר נפטר לפני חודשיים.

השבוע, חלמתי שאמא שלו (שלא הכרתי) הופיעה לי בחלום. היא החזיקה לי את היד והסבירה לי מי היא. ישבנו יחד. היא אמרה שהיא לא מוצאת את סבא שלי. ואני בכיתי מאוד ואמרתי לה שעבר חודשיים ושהיא חייבת למצוא אותו. שאלתי אותה אם עוד כמה דקות היא תעלם. והיא ענתה לי שעוד כמה דקות, כמה דקות ואתעורר והחזיקה לי את היד חזק . אני זוכרת שלא רציתי שהיא תלך ובכיתי מאוד שתמצא את סבא שלי .והתעוררתי . האם החלום מסמל משהו? מוטרדת מאוד . תודה רבה!

תשובה

שלום לך,

קודם לכל רוצה להביע את השתתפותי בצערך על פטירת סבך. כמה נפלא שזכית להכיר את סבא ומנימת דברייך גם עולה שהייתה ביניכם אהבה וקרבה.

כבר בתחילת דברי חשוב לי לומר לך שאין מקום לדאגה, חלומות הם דבר הפכפכך מצד אחד ומרתק ומסקרן מצד שני. הפסיכולוגיה מלמדת אותנו שהחלומות מושפעים ממחשבות ואירועים שקרו לנו במהלך אותו היום והתת מודע שלנו מציף אותם בלילה בצורת חלום. הגמרא מנסחת זאת מעט שונה אך הרעיון דומה: "אמר רבי שמואל בר נחמני אמר רבי יונתן אין מראין לו לאדם אלא מהרהורי לבו" (מסכת ברכות, נה עמ' ב). כלומר, החלום משקף את הדברים המעסיקים את מחשבותייך והחלום הוא דרך לעבד את המציאות. במקרה שלך, ודאי שאובדנו של סבא הוא המטריד את מנוחתך, את חושבת עליו, מתגעגעת ושואלת את עצמך, גם אם לא במודע, היכן הוא? ומה קורה איתו?

מהמשך הגמרא (שם) אנחנו לומדים שאפשר להתייחס לחלום בשני אופנים.

אפשרות אחת היא להתעלם מן החלום, בהבנה שכל עוד אנחנו לא מפרשים אותו אין לו משמעות. חלום שלא מפורש הוא כאגרת(מכתב) שלא קראו אותה. (מסכת ברכות שם). כלומר, שאין לבשורה שבתוך האגרת השפעה עלינו כל עוד לא פתחנו אותה.

מתוך שאלתך אני מבינה שאינך יכולה להתעלם מן החלום, וגם חכמים הבינו שקשה להתעלם מחלומות ולכן הציעו את האפשרות הנוספת,

אפשרות זו מוגדרת בפי חז"ל: "כל החלומות הולכים אחר הפה", כלומר יש לאדם את היכולת לפרש את החלום לפי מה שיתיישב על ליבו ויביא ליישוב הדעת. האדם יוצר את משמעות החלום. ובהמשך לדברי הגמרא אני תוהה ביחס לחלומך כמה הגיוני הדבר שאימו של סבא שותפה לך לדאגה לסבא, נפשך מבטאת את געגועי הדורות קדימה ואחורה. והרי סבא נמצא במקום שכולו טוב. בהחזקת היד של סבתך אני רואה את החיבור המועבר בין דורות. היא מעבירה לך כוח, שהרי את כנינה, זו המתנה הגדולה ביותר שיש להמשכת השושלת.

כמובן שאת יכולה לעיין בחלום בעצמך יחד עם מי שקרוב לך ולחשוב מהי המשמעות שאת בוחרת לתת לו.

במידה ועדיין את מוטרדת, עשיית מצווה כמו נתינת צדקה, יכולה להקל על תחושת המועקה.

אצלי בבית, מילדות לימדו אותנו לומר אחרי חלום שהטריד אותנו: "חלום טוב חלום שלום".

חושבת שגם אם כעת בכל פעם שאת חושבת על החלום, תאמרי מילים אלו תוכלי להרגיש הקלה. הרי סבא ודאי רצה תמיד בטובתך ובשלומך ואין סיבה שזה ישתנה אחרי מותו.

מברכת אותך בחיים טובים וארוכים

שבחייך תוכלי להמשיך ולכבד את זכרו של סבא מתוך שלום ושלווה

בברכה

יפית

 

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן