הפסק טהרה בלילה

תשובות מאת: הרבנית חני פרנק

בתחילת השבוע לא הצלחתי לעשות הפסק טהרה לפני שקיעה(כי צריך שטיפה והייתי עם הילדים, לא הצלחתי להגעע לזה עד אחרי שהשכבתי אותם). עשיתי בדיקה בלילה אחרי המקלחת ויצאה נקייה לגמרי. בבוקר אני לא זוכרת אם עשיתי בדיקה נוספת אבל כמעט בטוחה שכן. מאז לא עשיתי בדיקות כי הבדיקות כואבות לי ואני מנסה לעשות את המינימום הנדרש ולא יותר (הבנתי שהמינימום הוא בהפסק ואח"כ עוד שתי בדיקות כאשר האחרונה ביום הטבילה).

בעלי עכשיו אמר לי שנראה לו שההפסק שעשיתי לא תקף כי הוא נעשה בלילה מאוחר. האם אכן עלי לעשות הפסק חדש ולספור מחדש 7 נקיים (זה אומר שאני אהיה מותרת פחות משבוע) או שאוכל לסמוך על הבדיקה בלילה?

 

תשובה:

שבוע טוב לך,

קודם כל יישר כוח לך על המאמץ לבדוק כהלכה על אף הקושי בבדיקות הן מצד הכאב הכרוך בהן והן מצד התמרון עם הילדים. אני מאוד מבינה את הקושי ומעריכה אותך על המאמץ.
אשתדל בתשובתי להתייחס לשני חלקים בשאלתך, גם לשאלה הנקודתית וגם למצב שאת מתארת של קושי להספיק לעשות הפסק טהרה בזמן.

לגבי הסיטואציה הנקודתית שאת מתארת:

מדברייך אני מבינה שעשית בדיקה ביום ראשון בלילה מאוחר, שהחשבת אותה כהפסק טהרה, ואת חושבת שעשית גם בדיקה למחרת. אבל מאז לא בדקת, נכון? אם אכן כך, זה אומר שיש לך רק הפסק טהרה (זה שנעשה בלילה או הבדיקה שלמחרת בבוקר), אבל לא בדקת עוד בדיקה כנדרש ביום הראשון של שבעת הנקיים. אני מניחה לפי מה שכתבת, שהסיבה שלא מיהרת לבדוק דווקא ביום למחרת ההפסק (כלומר, אם עשית את ההפסק ביום ראשון בלילה, היינו, לפי היהדות זה כבר היה יום שני בשבוע, ולכן היום הראשון של שבעת הנקיים היה צריך להיות יום שלישי ובו היית צריכה לבדוק), כיון שהבנת שיש צורך בשתי בדיקות בשבעת הנקיים, חוץ מבדיקת ההפסק עצמו, אך לא ידעת שעליהן לכתחילה להיות דווקא ביום הראשון וביום השביעי של שבעה נקיים.

בדיעבד, יש מי שמקילים גם אם לא עברו חמישה ימים בין בדיקה לבדיקה, ואפילו אם הבדיקות לא נעשו דווקא ביום הראשון וביום השביעי, אך לא מקובל להקל כך בפשטות, והדבר דורש הבנה יותר מדויקת של הסיטואציה כולה.

אני עוברת כעת לפרט מעט יותר כיצד ניתן להימנע מלהגיע לסיטואציה כזו בעתיד, ובסוף אכתוב כיצד עלייך לנהוג כעת, על פי הנתונים שכתבת לנו.

לגבי הקושי שתיארת להגיע להפסק טהרה בזמן:

קודם כל חשוב שתדעי שהדרישה לעשות הפסק טהרה לפני השקיעה זהו הדין מלכתחילה. וגם הזמן הזה שלפני השקיעה הוא מזמן מנחה קטנה ואילך, כלומר כשעתיים-שלוש (תלוי בחורף/בקיץ) לפני השקיעה. זה אומר שבימי החורף הללו, ניתן לעשות הפסק טהרה כבר מסביבות 15:00 אחה"צ (שקיעה אחרי 17:00), וזה ייחשב בתוך הזמן שלכתחילה.

בנוסף, השטיפה לפני ההפסק אמנם אף היא נדרשת לכתחילה, והיא גם מועילה פעמים רבות כדי לנקות את השאריות האחרונות, אך בדיעבד אם לא הספקת לשטוף, ניתן בהחלט להסתפק גם בקינוח וניקוי באמצעות מגבונים, או אפילו בכלל בלי שטיפה.

מתוך מה שכתבתי לעיל, עולה שהעצה החשובה והטובה ביותר כדי שלא לפספס בדיקת הפסק טהרה היא לעשות אותה בבוקר. אז גם ניתן להספיק לשטוף יותר בנחת. בדיקת הפסק טהרה שנעשתה בבוקר עולה בדיעבד. לכתחילה יש לחזור ולבדוק שוב בתוך הזמן שלפני השקיעה (כאמור, ממנחה קטנה ואילך), אך אם לא הספקת, לפחות ההפסק מהבוקר נחשב לך, ולא הפסדת יום.

לגבי מיעוט הבדיקות בגלל הכאב:

אכן, במצבים שבהם כואב, כמו במצבים מורכבים נוספים, ניתן להקל ולבדוק פחות. אבל כאשר בודקים פחות חובה להקפיד על שלוש הבדיקות הללו:

  • הפסק טהרה
  • בדיקה אחת ביום הראשון (למחרת הפסק הטהרה)
  • בדיקה אחת ביום השביעי (יום הטבילה)

אני ממליצה מאוד ברגע שאת עושה הפסק טהרה לשים תזכורות טלפוניות הן לבדיקה הראשונה והן לאחרונה, כדי שלא לשכוח אותן.

אם הכאב לא מאוד גדול וזה הולך בקלות, מומלץ לבדוק בדיקה נוספת ביום השני או השלישי של שבעת הנקיים, שמא תשכחי את הבדיקה ביום הטבילה.

בנוסף, כאשר כואב בבדיקות, כדאי לנסות לבדוק באמצעות עדי בדיקה עדינים יותר. מניסיוני, עדים מסוג סריג ולא אריג, מסייעים לנשים רבות שמתקשות בבדיקות. ניתן גם ללחלח מעט את העד כדי שיהיה יותר קל לבדוק בו.

למעשה:

הפסק הטהרה שעשית בלילה יכול להיחשב לך בדיעבד, במיוחד אם הייתה אחריו בדיקה למחרת בבוקר, אך היום שבו עשית את ההפסק אינו נחשב לספירת שבעת הנקיים. כלומר, אם בדקת ביום ראשון בערב (שהינו בעצם תחילת יום שני), תחילת ספירת הנקיים היא רק מיום שלישי ואת יכולה לטבול ביום שני שאחריו.

כיון שלפי מה שכתבת לא עשית בדיקה ביום הראשון של שבעת הנקיים, יותר קשה להקל שתוכלי לטבול באותו יום, אך יש לכך מקום. לשם כך עלינו להבין יותר אם ומתי בכל זאת בדקת, ומה הסיטואציה האישית שלכם (שלך ובן זוגך).

בכל מקרה, לעשות הפסק חדש אינך צריכה. אני מציעה שבכל מקרה תבדקי מיד כשתקבלי את התשובה, ותיצרי עמי קשר טלפוני כדי שאבין את כל המצב ואוכל לומר לך באיזה יום את יכולה בסופו של דבר לטבול.

בברכה,

חני פרנק

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן