תפילה אישית – מאיפה להתחיל?
התשובה התקבלה מאת הרבנית ד"ר רות אלסטר
שלום
אני לומדת במדרשה השנה וב"ה ככל שהזמן חולף אני יותר ויותר מאמינה ביהדות ובאמת רוצה את זה (שנה שעברתי כפרתי לגמרי. לא בגלל המאמץ, כי התנהגתי כאילו הכל מושלם אלא מתוך חוסר הבנה מוחלט וכפירה)
אבל הבעיה שלי היא שאני מרגישה שאני רק מתקדמת באופן שכלי ולא ברגש.
במיוחד כשזה מגיע לתפילה – אני סוף סוף התחלתי להתפלל ואני לומדת על משמעות המילים- אבל אני מרגישה שהכוונה שלי נשארת שם. יש קצת רגש, ואני באמת באמת יודעת שאני רוצה את זה. באמת.
אבל זה פשוט מרגיש לי קצת חוסר יעילות להתפלל.
אני לא יודעת איך להסביר את זה, כי אני יודעת שלהתפלל זה בעצם לעשות פעולה על עצמי- שאני ארגיש את זה.
אבל אז איפה בא התפילה האישית??
כשאני מתפללת בסידור אני באמת מבינה את חלק גדול מהמילים (אחרי למידה) ולפעמים גם מרגישה.
אבל בתפילה אישית אני בכלל לא יודעת מאיפה להתחיל!
אפשר עזרה?
התשובה:
שלום לך,
התיאור שלך מראה שאת מכוונת מטרה, רוצה להתעלות מבחינה רוחנית ומאד מודעות לעצמך, לכוחות שלך וגם לחולשות שלך. על כך, ניתן לומר בלב שלם: אשרייך! ואין לי ספק שבזכות החיפוש והכנות שלך, תצליחי.
אבל בינתיים את מרגישה קושי: קושי לחבר בין השכל לרגש ובין הלימוד התיאורטי לתחושות הקיומיות. מבחינתך קושי זה מתבטא במיוחד, כשאת היית רוצה או כשאת מצפה מעצמך להתפלל תפילה אישית.
יש לציין שבתנ"ך כולו, דמויות רבות מתפללות, וכולן מתפללות תפילות אישיות, בהן הם מבטאים את התחושות שלהם באותו רגע, את הבקשות ואת השאיפות שלהן. התפילה המקורית, וכנראה הטבעית יותר, אם כן היא דווקא התפילה האישית.
אני יכולה להעיד על סבתא שלי שהתקשתה מאד להתפלל שמונה-עשרה, אך לא הפסיקה להתפלל תפילות אישיות, למרות שלא היתה מלומדת ובקושי ידעה לקרוא בעברית.
איך התהפכו היוצרות ודווקא התפילה האישית, שלפי המתואר בתנ"ך אמורה להיות כל כך טבעית הפכה להיות משימה קשה? אני חושבת שהשינוי נובע משני דברים, שהמודעת אליהם תאפשר לך לסלול לעצמך את הדרך לתפילה אישית משמעותית: הראשון הוא שהתרגלנו להתפלל מהסידור, ולא התאמנו מספיק לנסח תפילות אישיות. זה "שריר" שאף פעם לא עבדנו עליו, ולכן בתחילת הדרך, קשה לשחרר אותו ולהשתמש בו. אבל ככל שתתאמני יותר בנושא, זה יבוא לך יותר בקלות. ניתן להשוות זאת לאלתור במוזיקה, שדורש מהנגן להשתחרר מהתלות בתווים כתובים והוראות ברורות, כדי לתת ביטוי חופשי יותר לנפשו. תתפלאי אולי לשמוע, אבל גם יכולת אלתור דורשת אימון, ואימון משפר את יכולת האלתור. כך גם באמירת תפילות אישיות.
הדבר השני המקשה על אמירת תפילה אישית הוא שתפילה אישית דורשת ממך להכיר בצרכים שלך עצמך, בנקודות החוזק והחולשה. תפילה אישית אמורה להיות מראה, לשקף את מצבך ואת שאיפותייך, אבל לא תמיד יש לנו אומץ לעמוד מול מראה זו. תפילה אישית גם דורשת להכיר בעובדה שלא הכל נמצא תחת שליטתנו. היא נובעת לרוב מתחושת חוסר, מצורך, שמלווים בתחושת חוסר אונים. העולם המודרני מעריץ הצלחה ושליטה, והוא מקשה עלינו להכיר בחולשות שלנו, אפילו "ביני לבין בוראי". אנחנו מעדיפות לחיות באשליה של שליטה מאשר להודות שיש לנו מעט שליטה על מסלול החיים שלנו. אמירת תפילה אישית דורשת מאיתנו לצאת מהאשליה הזו, להכיר בתלותנו בבורא עולם, להשלים איתה, להפוך תחושת חוסר אונים למקור של שלווה וביטחון כי יש מי שמנהל את העולם ולא הכל תלוי בנו.
בצורה מעשית, אני מציעה שתתחילי בקטן ובצורה לא שיפוטית. כל תפילה אישית היא הזדמנות לבירור עצמי והיא טובה ורצויה לפני הבורא.
רותי
הרבנית רות אלסטר סיימה דוקטורט במחלקה לתלמוד של אונ' בר-אילן.
מרצה לגמרא במת"ן ובבית מדרש כלנה, ומנחה סטודנטים בכתיבת עבודות סמינריוניות.