חזרה לשם נעורים לאחר גירושין, מה אומרת היהדות?

שלום וברכה, הייתי רוצה לדעת האם באור היהדות, לאחר הגירושים מבעלי לפני כשנה, האם כדאי לי לחזור לשמי הקודם לפני הנישואים? אך במצב זה שם משפחתי יהיה שונה משם המשפחה של הילדים


תשובה

שלום רב לך,

פנייתך נוגעת לשאלה שנשים רבות מתלבטות בה לאחר גירושין. ישנה עוד דרך ארוכה, גם לאחר סידור הגט,  ליצירת חיים חדשים ולהתבססות במעמד החדש. חלק טבעי מתהליך זה הוא הצורך לשנות את שם המשפחה לשם שהיה שלך, אישית. יחד עם זאת, ניכר מתוך דברייך שאת מתלבטת בין חיזוק ההכרה בכך שאת אדם עצמאי בעל עבר, הווה ועתיד משופעים בערכים ובזהות, לבין הדאגה האמהית העמוקה לנפשות ילדייך והבנת המציאות המורכבת בה  כולכם חיים.

 

שאלת מה כדאי לעשות לאור היהדות, ולכן ראוי לציין שתופעת שמות משפחה בעם היהודי היא מאוחרת יחסית (עוד מידע על כך בהרחבה). הנוהג המקובל היה לעקוב  אחרי הייחוס האישי לפי השמות הפרטיים של ההורים. אמנם היום השימוש בשמות משפחה עוזר ליחיד להגדיר את מקומו בחברה ואת זהותו, אבל לא כך היה בחברה היהודית המסורתית.מסיבה זו אין עמדה הלכתית מסויימת לגבי בחירת שם משפחה (כל עוד לא בוחרים בשם משפחה שהוא ייחודי לכהן או לוי אם האדם הוא ישראל), ואין מניעה הלכתית לשינויו. 

ההתייחסות לאפשרות לשנות את שם משפחתך, מתוך הסתכלות יהודית, נובעת מתובנות חברתיות ואישיות. כל יהודי יסתכל על שינוי שם משפחה אחרת. לכן נצביע על כמה השלכות מעשיות של הבחירה לחזור לשם המשפחה של נעורייך:

  1. מצב בו שם המשפחה שלך שונה משל הילדים, עשוי  לבלבל בעת מילוי טפסים.יש כאן קושי כיוון שלעיתים תכופות תאלצי  להסביר מדוע זה המצב ואולי אף להציג את הנספח לתעודת הזהות שלך. תצטרכי להיאזר בסבלנות וייתכן שהדבר ידרוש ממך מידה זו או אחרת של כוחות נפש-. אם כי חשוב לזכור שיש הרבה מצבים כאלו, וזוהי סיטואציה נפוצה ומוכרת למדי.

 

  1. אפשר לראות בחזרה לשם המשפחה של הורייך הזדמנות להסביר לילדים שהם צאצאים של שתי משפחות שהתמזגו יחד. הם ילמדו שיש להם שורשים בארבע משפחות של סבים וסבתות עם ענפים רבים מאד, וכן שורשים שמגיעים עד אבותינו הראשונים ואמותינו הראשונות. 

כיון שהמסורת היהודית שמרה על המושג "בית אבותם", הילדים קרויים בשם משפחת אביהם. את, מצד שני, רוצה להיקרא על שם משפחת אביך. שתי המשפחות יחד העבירו את המסורת הגנטית והרוחנית לילדים. תוכלי לעיין יחד עם הילדים באתר של בית התפוצות כדי לחקור את שמות המשפחה שלך ושלהם. חפשי במאגר שמות המשפחה היהודיים כאן:

https://bit.ly/2P3IuZJ

  1. הכינוי הנכון ל"גט" הוא "גט כריתות" כי הוא כורת את קשר הקידושין בין איש ואשתו. שינוי שם המשפחה אכן יבטא את הניתוק של הקשר המשפחתי בינך לבין מי שהיה נשוי לך בעבר. אבל, אם את אכן מחליטה לשנות את שם משפחתך, עשי זאת ברגישות יתר כדי שהדבר לא יביא לניתוק בינך לבין ילדייך, חס ושלום.
  2. קחי בחשבון ששינוי שם משפחתך מעורר תשומת לב בסביבה ומזמין שאלות. מצד אחד, זהו  פתח לשיחה קצרה ודרך טבעית להציג את עצמך כגרושה. מצד שני, אולי לא תרצי תשומת לב מיותרת.

 

לסיכום, ההכרעה אם לשנות את שם משפחתך ולחזור לשם הנעורים באמת תלויה בך, ורק בך. כבר בשאלתך ניכר שמצאת בתוכך את הכוח והתבונה לנתח את הנקודות שאת חייבת לשקול בהחלטה כזאת. זהו הסימן שיש בידך הכוח הדרוש להכריע.

 

שנה טובה.

בברכה,

רחל לבמור

 

הרחבה:

ממתי החלו שמות המשפחה להופיע? כך כותב פרופ' אהרון דמסקי (אונ' בר-אילן), תלמיד חכם חוקר שמות יהודיים:

 

"רוב השמות הספרדיים נקבעו אחרי הגירוש של שנת 1492 בתור אמצעי לשמר זהות קהילתית. רוב השמות האשכנזיים (מגרמניה וממזרח אירופה) אומצו בין 1787 לשנות ה 1830 כחלק ממדיניות שלטונית לרשום את הנתינים היהודים. גם תהליך מואץ של עיור וצמיחת יישובים, ומספר גדל והולך של אנשים עם אותו שם פרטי באותו אזור, אילץ משפחות לאמץ שמות משפחה."

 

להבנה נוספת:

https://www.bh.org.il/he/%D7%9E%D7%90%D7%92%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A1%D7%A4%D7%99%D7%9D/%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%97%D7%94/%D7%9E%D7%90%D7%92%D7%A8-%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%97%D7%94-%D7%9E%D7%91%D7%95%D7%90/

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן