הורדת שם שני

שלום,

רציתי לשאול לגבי שם שני, לבני בן השנה קראנו בשם שני על שם אבא של בעלי מלכתחילה לא כ"כ רציתי את השם ועכשיו מתחרטת ולא רוצה שיקרא על שמו.  ביום יום בכלל לא קוראים לו בשם שני האם יש אפשרות להורידו מה התהליך לפי התורה.

בתודה והמשך ערב טוב.

תשובה:

שלום לך.

שאלת עלה אם וכיצד אפשרי להוריד שם שני, אבל העלת בדברייך שהייתה התלבטות מראש סביב נתינת השם. הייתי שמחה לשאול אותך מדוע לכתחילה לא רצית לתת את השם השני, מדוע הסכמת אז ומדוע עכשיו את מתחרטת. ממה נובע הקושי שלך עם השם הזה דווקא? האם בעלך שותף לקושי שלך? האם שוחחתם על העניין?

אני מציעה שלצד השאלה על הפרוצדורה כדאי לך להתייעץ גם עם משהו שמכיר אותך ואת משפחתך כדי לברר האם הורדת השם לא עלולה לגרום לפגיעה בבעלך או במשפחתו.

לגבי עצם נתינת שם שני: המנהג לתת שם שני קיים בכל קהילות ישראל והיה קיים גם בדורות הקודמים. אפשר ומותר לתת שם שני, גם אם לא משתמשים בו ביומיום.

לעיתים חשוב להורים שיהיה שימוש בשם השני כמו בשם הראשון, ולעיתים השם השני בא דווקא כדי שלא ישתמשו בו תמיד.

מדרש חז"ל, ובעקבותיו זלדה המשוררת, כתבו שלכל איש יש שמות רבים – הראשון הוא השם שנתנו לו הוריו, אבל במהלך חייו נוספים לאדם שמות אחרים ומגוונים. השם, בעיניי, איננו רק הכינוי בו קוראים לאדם חבריו ובני משפחתו אלא גם מטען מסוים שאותו האדם נושא אתו.

לי, למשל, יש שם שני שאינני משתמשת בו. נקראתי על שם דודתו של אבי שנרצחה באושוויץ. מימיי לא קראו לי בשם זה ובכל זאת אני מרגישה שאני נושאת באיזשהו אופן את זכרה בעולם. נשיאת זכרה היא חלק ממני.

נתינת שם שני, על שם סב הילד, או סב הוריו, היא אפשרות להעניק לילד חיבור לדורות הקודמים, להביא לפעמים להיכרות מסוימת אתם וגם לתחושה שהילד לא נולד בחלל ריק אלא יש דורות מאחוריו שמלווים אותו כל חייו, כמו ששמו מלווה אותו לכל מקום.

ולגופו של עניין, יש אפשרות הלכתית לשנות שם, אבל הייתי ממליצה לכם לחשוב ביחד האם את מעוניינים בכך ומדוע, ולשקול את העניין מחדש.במידה ותחליטו שכן מומלץ לעשות את זה בעליה לתורה בבית הכנסת.

בברכה חמה

בת שבע

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן