עדיף להתפלל אחרי שאני עושה ספורט כשמאיר היום או לפני שאני מתחילה בעיסוקי?

יש בקרים שאני קמה ב5.00, מתפללת שחרית ב5.30 ואז מתעמלת, מתארגנת ויוצאת לעבודה. האם אני צריכה להתפלל אחרי שאני עושה ספורט, כדי שיהיה אור בחוץ או האם עדיף להתפלל דבר ראשון שאני קמה, לפני שאני מתחילה בעיסוקי. בכלל אשמח לשמוע על חשיבות זמן התפילות אצל נשים, האם יותר גמיש מאשר אצל גברים.

תשובה:

אפתח בהתפעלות מהאופן העירני והחי בו את פותחת את הבוקר ומהיכולת שלך לשלב בין האופן בו מעירים ושומרים על הגוף שלנו לאופן בו מעירים ושומרים על הצדדים הרוחניים שלנו.

באופן עקרוני הגדירה ההלכה שהדבר הראשון אותו צריך האדם לעשות בבוקר הוא להתפלל. ההיגיון מאחורי הלכה קשור ככל הנראה לשני יסודות: האחד האמירה העקרונית שאנחנו צריכות להקדים את הפנייה לקב"ה לצרכים האישיים שלנו כבני אדם והשני החשש שמא אם נתחיל להתעסק בעניין מסוים, נימשך אחרי ההתעסקות ונפספס את זמן התפילה. האיסור להתעסק בצרכי עצמנו קודם התפילה מתחיל רק משעה שהגיע זמן התפילה ואנחנו נמצאות בדילמה מה לעשות קודם. עוד דבר שכדאי לדעת שההלכה התירה לאדם לעשות לפני התפילה מה שנכנס תחת הכותרת של "צרכי מצווה" כיוון שאין בעשייתם הקדמת הצרכים האנושיים שלנו לעמידה לפני ה'.

זמן תפילה מתחיל עקרונית מהזמן המוגדר בהלכה: "נץ החמה", כלומר מרגע שהשמש עולה ונראית באופן וודאי בשמיים. הגדת הזמן מבחינת השעון שלנו משתנה בין החורף בו זו שעה מאוחרת בבוקר (השבוע לדוגמא זמן זה הינו אחרי 6:30 בבוקר..) לבין הקיץ ששעה זו יכולה להיות מוקדמת מאד.. יש כמה אתרי אינטרנט הכותבים באופן מסודר את זמני היום ההלכתיים ביחס לכל יום ויום ואת יכולה בקלות למצוא אותם כדי לדעת מתי חלה חובת תפילה וממילא כבר יש בעיה להתעסק בצרכים האנושיים שלנו לפני שהתפללנו (כאשר אני כותבת "חובת תפילה" אני מתכוונת לזמן הראשון בו ניתן לומר את תפילת שמונה עשרה שהיא עיקר התפילה).

אמנם בזמנים דחוקים בהם חייבים לצאת לדרך לפני שהגיע זמן נץ החמה, מתירה ההלכה להתפלל בזמן מוקדם יותר שנקרא בהלכה "עלות השחר" והוא הזמן בו מתחיל להאיר היום (לגבי חישוב זמן זה יש מחלוקת בין הפוסקים האם זמן זה מוקדם בשעתיים או רק ב72 דקות לזמן נץ החמה, ולכן את תמצאי בלוחות באתרי האינטרנט שני זמנים של עלות השחר בכל יום).

ממה שנראה מניסוח השאלה שלך את צריכה לצאת לעבודה לפני שמגיע זמן הנץ חמה בחורף ולכן את יכולה להתפלל גם מוקדם יותר: בזמן עלות השחר. (במידה ואני טועה בהבנה ויש לך אפשרות לדחות את התפילה לזמן מאוחר יותר – יש לזה עדיפות הלכתית). לשאלתך בעניין הקדמת תפילה להתעמלות, נראה לי שלפחות בתקופת החורף, שבו שעות הפעילות שלך הן לפני שהגיע זמן תפילה – אין בעיה להקדים את ההתעמלות לתפילה ואולי אפילו עדיף לעשות כך, כדי לאחר את הזמן בו את מתפללת מה שיותר. בתקופת הקיץ בה שעת הקימה שלך כבר תהיה בתוך זמן חיוב תפילה, עדיף להתפלל לפני עשיית התעמלות וכך לפתוח את הבוקר בפנייה אל הקב"ה ורק אח"כ לדאוג לבריאות הגוף (וכדאי לדעת שיש שרצו לראות בעשיית ספורט מעין "קיום מצווה" ולכן להתיר את עשייתה גם לפני התפילה – במידה ואת מעדיפה להתעמל ורק אח"כ להתפלל, יש לך על מי לסמוך. במקרה כזה, את צריכה לומר את ברכות השחר ואת הפסוק הראשון של קריאת שמע בכל מקרה לפני התחלת ההתעמלות)

מה שאת שואלת בעניין חיוב נשים בזמן תפילה: לפחות לגבי נשים אשכנזיות  – נשים חייבות בתפילה בזמנה, כמו גברים. אמנם זו מצוות עשה שהזמן גרמא ממנה נשים בדרך כלל פטורות, אבל הגמרא במסכת ברכות אומרת שכיוון שעניין התפילה הוא בקשת רחמים מהקב"ה  – וגם נשים זקוקות לרחמי שמיים, אנחנו חייבות בה. ההלכה מכירה בכך שלפעמים החיים מאתגרים וישנם צרכים דחופים שלא ניתן לדחות – כאשר אנחנו נתקלות במציאות כזו, נצטרך לבדוק מה עלינו לעשות? ישנה גמישות המאריכה את היכולת להתפלל תפילת שחרית עד חצות היום ולא רק עד ארבע שעות זמניות שהוא סוף זמן תפילה לכתחילה (ושוב, תוכלי למצוא בלוחות הזמנים את הזמנים המדויקים לשתי קטגוריות אלו ביחס לכל יום ויום) ולעיתים ניכנס להגדרת "אנוס" או "העוסק במצווה" שההלכה פוטרת אותם מקיום מצווה שצריך לעשות כעת. הגמישות הזו קיימת וכדאי להכיר אותה, אך היא נכונה לגברים ונשים כאחד..

בתפילה לשנים בריאות, ערניות ושמחות

חנה

הרבנית חנה גודינגר (דרייפוס) היא ראש הישיבה בראש צורים

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן