בעלי במילואים, האם אני צריכה להפריד מיטות כשאני נידה? תשובה מאת: הרבנית חנה שחם רוזבי

תשובות מאת: רבניות אורחות

שלום,
בעלי יצא למילואים כשאנחנו אסורים, ולא אמור לחזור לפני שאני טובלת ונטהרת. האם אפשר לקרב בחזרה את המיטות? האם מותר לי לישון במיטה שלו, גם אם אי אפשר לקרב אותן?

 

תשובה

 שלום רב,

ראשית כל, מחזקת את ידייך בתקופה מאתגרת זו של מילואים, ריחוק מבעלך והתמודדות בגבורה בעורף הביתי. הקב"ה ישלח לך ולו כוחות לפעול בצורה הטובה ביותר בתפקידים שלכם בנפרד וברכת אוהבים כאשר אתם רחוקים וקרובים.

שנית, שאלת לגבי הצורך בהקפדה על דיני הרחקות בזמן שבעלך אינו נמצא בבית. דיני הרחקה הם הלכות מיוחדות שמסייעות לבני הזוג להימנע מקירבה פיזית מרגע שהאישה נאסרה ועד להשלמת תהליך הטהרה, ויוצרות אבחנה ברורה יותר בין זמני ההיתר וזמני האיסור. באופן פשוט בפוסקים, דיני הרחקות שיש בהם מרכיב של הפרדה – כמו שלא ישנו שאותה מיטה או שלא יאכלו וישתו מאותם כלים – תקפים כאשר בני הזוג נמצאים יחד באותו מקום. אך כאשר הם נמצאים בנפרד, אין חשש מהקרבה שנוצרת מתוך השימוש המשותף – ולכן אין מניעה להשתמש בחפצים המיוחדים לאחד מבני הזוג (יש פוסקים שהקפידו מעט יותר עם הגבר משום תפיסתם את האפשרות של הרהורי עבירה מצידו). על כן, אין כל מניעה לקרב בין המיטות או שתשני במיטה שלו. ר' אלישיב קנוהל מסכם את העניין בקצרה בספרו 'איש ואישה' (עמ' 168): "התירו לאישה לשכב במיטתו שלא בפניו, ולשבת עליה אפילו בפניו" (עפ"י פתחי תשובה יורה דעה סימן קצ"ה סעיף ט').

כאמור בתשובה לשאלתך, מותר לך לעשות כאוות נפשך עם המיטות כאשר בעלך אינו בבית. עם זאת, ייתכן שיש לשקול את מידת הטרחה בהזזת המיטות במקרה שבעלך יחזור הביתה במפתיע מוקדם יותר מהצפוי, בזמן שתהיי עדיין אסורה. כמובן, אם הפעולות פשוטות אתם יכולים לקרב ולהפריד ככל שתרצו לפי צרכיכם ונטיית לבבכם.

כאשר מועד הטבילה מגיע בזמן שהאיש במילואים, ייתכן שהדבר גורם אתגרים אישיים ולוגיסטיים. ניתן לשתף חברה, ולבקש שתצטרף אלייך או תהיה לצידך באופן אחר באותו היום. וכמובן, ניתן לפנות אלינו שוב ולהתייעץ באופן ספציפי. פה תוכלי למצוא תפילה מיוחדת לאישה הטובלת כאשר בעלה במילואים.

לסיום, אני מחזקת את ידייך שוב בהתמודדות שלכם עם מציאות של הקפדה על טהרת המשפחה בזמן של מילואים בשעת חירום. במלחמת 'חרבות ברזל' סמכויות הלכתיות רבות התייחסו למצב המיוחד שאנו נמצאים בו ופרסמו מידע ופסקים לעת הזו. באתר 'משיבת נפש' מופיעות שאלות ותשובות בנושא, הרבנית מיכל טיקוצ'ינסקי והרב דוד ביגמן פרסמו פסק מיוחד לטהרת המשפחה בזמן שירות מילואים במלחמה. וכן, באתר יועצות הלכה של נשמת יש מדור מיוחד לטהרת המשפחה בזמן מלחמה. 

 בהצלחה רבה ואנו כאן לשאלות נוספות,

חנה

הרבנית ד"ר חנה שחם-רוזבי היא בעלת תואר דוקטור בהיסטוריה של עם ישראל מאוניברסיטת בן גוריון, יועצת הלכה בקהילה בקרית גת, מוסמכת כמשגיחת כשרות מטעם הרבנות הראשית ומשתלמת בתחום מענה הלכתי ורוחני בתחום בריאות הנפש.

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן