מה לבקש לאחר הטבילה להריון בקרוב, לאחר לידה שקטה?

איבדנו תינוק במהלך ההיריון ועברנו לידה שקטה, אנחנו רוצים שיבוא לנו במהרה הריון ולידה בבריאות. מה עלי לבקש או להגיד במהלך הטבילה במקווה?

תשובה

שואלת יקרה,

לפני שכתבתי לך דברתי והתייעצתי עם חברות אהובות ונשים יקרות שחוו גם הם אובדן הריון, אני תפילה שהמילים יהיו לעזר, לך ולנשים וזוגות אחרים המתמודדים.

מתוך שאלתך עולה בעוצמה הרצון להמשיך ולנסות למרות האובדן הכואב שעברתם. האופטימית שלך והכוח לא לוותר הם אוצרות גדולים שניחנת בהם.

עולם ההורות והילודה הוא עולם של חוסר ודאות; עולם רווי בתהליכים מתמשכים שאין לנו עליהם שליטה. מפתח החיים והלידות נמצא ביד ה'. כשם שאין בידינו כללים לקבוע איך ומתי תתרחש לידה בריאה ומי תזכה בברכה , כך אין גם דרך ברורה וידועה "למשוך" את השפע הזה ולהבטיח לעצמנו שנקבל אותו. לכן, אין בכוחי לספק לך "מתכון", או תפילה שתבטיח לזרז או להצליח את התהליך. לעומת זאת כוחה של התפילה רב בסיוע בהתמודדות הפנימית, הרגשית והנפשית, עם חוסר הוודאות, ובקבלתם של הציפייה והכאב שבדרך.

אספתי בעבורך מספר תפילות ודברי חיזוק, חלקן תפילות עבורך וחלקן עבור בן זוגך (מצורפות בהרחבה). חלק מהתפילות יפות לליווי כל הריון בשלביו השונים, וחלקם תפילות שנכתבו אחרי אובדן כמו שלכם.

אני ממליצה לך לקרוא את התפילות והחיזוקים ולראות מה מתוכם הוא המתאים לך ולבן זוגך. כל אחד ואחד מאיתנו שונה בנפשו, וכך גם נבדלות המילים המשמשות אותנו בפנייתינו לה'.

בנוסף לבחירה בתפילה מתוך התפילות הקיימות, אני מציעה לך לנסות ולבדוק אם תוכלי לכתוב תפילה משלך. תפילתך האישית, זו שתוכלי ליצור מתוך עולמך ורגשותיך, יכולה להיות בעלת משמעות גדולה במקומך הנוכחי, לא לכולם קל לכתוב תפילה, לפעמים דווקא בזמנים קשים אנו מעדיפים את מילותיהם של אחרים, אך למרות הכל אני מציעה לנסות. בתפילות האישיות המילים נובעות מליבה של המתפללת, וחכמינו למדו אותנו שה' רוצה ומחפש את ליבנו בתפילה. אני מציעה שתנסי פעם אחת ללא חששות, מתוך אמונה כי אין תפילה אחת "נכונה", וכי אין דבר שתאמרי או תחשבי שימנע ממך את הטוב שאת רוצה בו. כתבי והתפללי מתוך אמונה שה' מקשיב לתפילתך באהבה.

עצות נוספות הן לתת צדקה למטרה חשובה לכם, להרבות במעשים טובים, ולהתפלל גם על אחרים שידוע לכם שזקוקים לתפילות.

ושתשרה ברכת ה' בכם ובמעשיכם,

יעל

הרבנית יעל היא מנהלת מיזם "משיבת נפש – רבניות בית הלל", עמיתה בתוכנית ההלכה במדרשת לינדנבאום ומורה בתיכון פלך ירושלים.

הרחבה:

מצורף קישור לאתר בו יש תפילות רבות למהלך הריון:

http://www.dulot.co.il/iritmachlev/show.asp?art=16&t=l

ד"ר חנה קטן שלחה לי תפילה שנכתבה על ידי אישה שעברה אובדן הריון. התפילה הוענקה לד"ר קטן למען המטופלות שלה ולציבור כולו:

בס"ד

תפילה אחרי הפלה

אנא א-ל רחום וחנון, הרופא לנפש כל חי, רפא את גופי, ועזור לו להיות בעל כח וחיות. סייע לי בחלישות הגוף והנפש, ועזור לי למצוא כוחות להתחזק ולהמשיך קדימה. חנון ורחום, אשר בידך נפש כל-חי, בידך החיים ובידך המתים, אנא סייע לי להתחזק במחשבה שהכל ממך והכל מכוון- שהנשמה הטהורה שהייתה ברחמי כפיקדון למשך זמן קצר כל כך, נמצאת כעת במקום הנכון לה, לאחר שעשתה את תיקונה. מתחננת אני אליך שתשלח לי נחמה, בחסד וברחמים. תן מזור לנפשי הכואבת, תן ישועה לרוחי המתייסרת. האל הגדול והגיבור, מכלכל חיים בחסד, מחיה מתים ברחמים רבים, שלח שוב חיים לתוכי, וזכה אותי ואת אישי להיות צינור להבאת חיים לעולם.

שלח אורך ואמתך אלי, קרב אותי אליך שלא אתרחק ממך-מקור החיים בעולם. חזק אותי שלא אשקע בפחד ויאוש חלילה אלא אתמלא בכוחות גופניים ונפשיים מתוך אמונה שלימה בך ובמעשייך. "הטוב כי לא כלו רחמיך"- שלח לי הריון נוסף בקרוב. "והמרחם כי לא תמו חסדיך"- תודה על הזכות להיות בהריון אפילו לזמן קצר. אנא, תן בי כח ותבונה לחזק גם את אישי ולמלא אותו בכוחות, תקוה, אמונה ושמחה- שלא אבוש ולא אכלם, ולא אכשל לעולם ועד. "עד הנה עזרונו רחמיך ולא עזבנו חסדיך". יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלקי אבותינו, כשם ששמעת את תפילותינו וזיכית אותנו בהריון, כך תקבל את תפילותינו כעת- "ואל תטשנו ה' אלוקינו לנצח", ונזכה שוב לחסדך הגדול עלינו. "על כן אברים שפלגת בנו" יזכו לעשות את תפקידם ויעודם וכשם ששמעת את תפילותיהן של אמותינו הקדושות- שרה, רבקה, רחל ולאה- שבנו את בית ישראל, כן אזכה אני להיפקד בקרוב, ולהיות חלק מבנין עמך הקדוש. כי אתה שומע תפילת כל פה עמך ישראל ברחמים ובידך מפתח החיים והנשמות, ברוך אתה ה' שומע תפילה".

)נכתב בקבר רחל אמנו, סיון ה'תשע"ו(

ד"ר קטן ערכה גם דברי חיזוק למפלת מתוך "תורת היולדת":

דברי חיזוק למפלת ר"ל

מרכז רפואי מעיני הישועה

בת ישראל יקרה וחשובה !

בשעה של כאב ושברון לב יש לחזור ולשנן את דברי נעים זמירות ישראל "גם כי אלך בגיא צלמוות לא אירא רע כי אתה עמדי" (תהילים כ"ג, ד'), כלומר, בכל זמן ומצב נמצא הקב"ה עמנו – יודע, שומע וקרוב אלינו, בו מבטח ומשען.

את התפקיד החשוב ביותר והאחראי מכל, יצירת חיים, הטיל הקב"ה על הנשים. גזרה חכמתו יתברך שהתהליך המופלא והמלא בחכמת אין קץ יעבור דרכינו. אנו מלוות אותו בתפילות ובציפיות מראשית, בכל רגע, שעה, יום, חשות את כל שלבי ההתפתחות, ואין לנו שמחה ואושר גדולים יותר.

עלינו לדעת כי אנו שותפות לבורא כל העולמים, וממלאות בכך תפקיד שאין אחר יכול לבצע, ומכאן שאם בשלב כל שהוא בוטל התפקיד ע"י בורא העולם, אנו הרי את חלקנו עשינו בשלימות. ויתרה מכך, בגמ' במס' סנהדרין דף ק"י מובאת דעתו של רבינא כי מרגע הראשון להריון, העובַּר הוא כבר בן העולם הבא שנאמר: "זרע יעבדנו", ורש"י במקום מוסיף: "אף אם אח"כ היתה הפלה, ולא רק לנולדים".

והוסיף על כך בעל ה"אגרות משה", הגאון ר' משה פיינשטיין זצ"ל, גדול פוסקי ארה"ב ומגדולי הפוסקים בדורנו, כי כיון שהעובר לא חטא כלל, הרי שיקום בתחיית המתים כצדיק גמור הנקי מכל חטא, ולא יהא בצער גלגול מחילות ככל הנפטר בחו"ל, ואמו זכתה לקיים חסד גדול עם הנשמה שעשתה כאן תיקונה.

הרי שאין מקום למחשבה כי לריק יגענו ואין שכר לפעולתנו. יש ויש, והוא לאין שיעור. וכמובן אין לנו לעסוק ולחשב מדוע "השותף" הפסיק את תפקידנו. זה לא בידינו, ומובטח הוא הקב"ה ברוב רחמיו כי לטובה לנו.

ידועים דברי המדרש, כאשר במצרים הגזירות כבדו, והמצרים גזרו "כל הבן הילוד היאורה תשליכוהו", עמד עמרם והוציא (גרש) את אשתו. אמר: "לחינם אנו מולידים, הרי הצער של התינוק וההורים כה גדול, עדיף שלא להוליד", עמדו כולם (אחריו), והוציאו את נשותיהם. אמרה לו מרים בתו: "גזרתך קשה משל פרעה, שפרעה גזר רק בעולם הזה, ואתה גזרת גם בעולם הבא". ופירש רש"י: "שכיון שאינם נולדים, אינם באים לעולם הבא", ואף שהרי יש כאן צער נוראי שאין לתאר גם לתינוק שמוטבע בנהר וגם להוריו, אבל כיון שרק דרך מעבר בעולם הזה יכולה הנשמה להגיע לעוה"ב, כבר כדאי הוא כל הצער של כל התינוקות והוריהם, כדי שתיקון הנשמה יעלה אותה מעלה מעלה. וכיון שמתחילת ההריון כדכתבנו לעיל נחשב כבר כעובד ה', כנאמר "זרע יעבדנו", ממילא בכל שלב זוכה לנצח נצחים בעולם הבא.

שנינו במסכת יבמות דף סב. "אין בן דוד בא עד שתכלנה נשמות שבגוף", וביארו המפרשים כי בעולם העליון קיים אוצר של נשמות שנקרא "גוף", ומשם יורדות הנשמות לעולם בעוברים במעי אִמן, וכל עוד ישנן שם נשמות, עדיין לא הגיע קץ הגאולה. מכאן שכל נשמה היורדת לעולם יוצאת מאותו מקום שגוף שמו. א"כ גם נשמת העובר שנתנה בו לזמן קצר הרי גם היא יצאה מ"הגוף", וא"כ הרי קרבה בכך האשה את הגאולה השלימה שתבוא במהרה בימינו.

ולסיום מסופר (מדרש משלי פרשה לא) כי שני בניו של ר' מאיר נפטרו בשבת. כאשר שב מבית הכנסת שאלה אותו אשתו הרי הנך יודע כי יש לנו פקדון של פלוני. הוא בא היום ובקש את פקדונו בחזרה. מה עלי לעשות? ענה לה ר' מאיר: בודאי שעליך להחזיר הפקדון. לקחה אותו הצדקת אשתו אל העליה, והראתה לו שני בניו מתים. משהחל לבכות אמרה לו: והלא אמרת כי עלי לשמוע בקול המפקיד. א"כ מדוע הנך בוכה, והלא גם אלינו בא בעל הפקדון שהפקיד בידינו נשמות טהורות אלו ולקח הפקדון מאתנו. עלינו לשמוח שנבחרנו אנו לתפקיד חשוב ואחראי זה, וכי השלמנו תפקידנו בהצלחה, ובעל הנשמות שמח מכך שמלאנו בהצלחה את שהטיל עלינו.

על אחת כמה וכמה שמדובר לפני צאת העובר לעולם, ודאי כי לא חטא כלל, וההורים מילאו שליחותם נאמנה. יתן ה' שמכאן ואילך לא יבוא צער בבתינו, ונזכה לבנים ובנות בריאים העושים רצון הקב"ה בשמחה.

ושתזכי לחזור אלינו לבשורות טובות, בברכת רפואה שלימה.

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן