שינוי שם משפחה

שלום רב,

עברתי חיים לא קלים ואני מרגישה ששם המשפחה שלי מזיק לי ולא עושה לי טוב. האם מותר להוסיף או לשנות לשם משפחה חדש שאבחר ובעל משמעות טובה למרות שאינני נשואה?

תודה רבה!

 

תשובה

שלום לך,

אכן החלטה לא פשוטה עומדת בפנייך. אפתח ואומר שאין שום מניעה לשנות את שם משפחתך לא מבחינה הלכתית ולא מבחינה חוקית.  אולם, מאחר ששינוי שם המשפחה נוגע בשאלות עדינות של זהות משפחתית, יש לחשוב היטב לפני שנוקטים בצעד זה והייתי ממליצה לך להתייעץ עם אנשים קרובים לך ואהובים המכירים אותך ואת מצבך.

לרוב, שינוי שם המשפחה מתבצע בעקבות קשר נישואין.  ברוב המסורות, האישה היא זו המשנה את שם המשפחה וכיום לא מעט נשים נוטות להשאיר גם את שם משפחתם הקודם. התחושה היא ששם המשפחה מבטא שורשים גנטיים של חיבור למשפחת המוצא ושורשים רגשיים ואף רוחניים ולכן קיימים קונפליקטים רבים בוויתור עליו למי שאכן חשה כך.

 

מתוך דברייך נשמע שללא קשר לנישואין עתידיים את מחפשת לערוך שינוי בחייך מתוך אמונה ששינוי שם המשפחה יביא לשינוי גורלך.

ישנו מדרש נפלא המתייחס לשמות : "שלשה שמות יש לו לאדם; אחד – מה שקרא לו הקב"ה מתחלה, שנאמר 'ויברך אותם ויקרא את שמם אדם'. ואחד – שקוראים לו אביו ואמו, כגון ראובן, ואחד – שקונה הוא לעצמו במעשיו. אם זכה במעשים טובים – קנה שם טוב, ואם לאו – קנה שם רע, והקב"ה מניח את כל השמות ואינו משבחו, אלא במה שיש בו משם טוב" (מדרש אגדה בובר שמות פרק א)

כלומר, לפי המדרש ישנם מספר גורמים המעצבים את מהות חייו של האדם, הראשון נובע ממה שהאלוקים ייחד עבורנו, השני מתעצב דרך המשפחה והסביבה החברתית אליהן נולדנו והשלישי, על פי מעשינו אנו, והבחירות שלנו בחיים וזהו עיקר שמו של האדם.

בעקבות המדרש אומר לעניות דעתי, שכאשר יש רצון לשנות דברים בחיינו, עיקר המאמץ צריך להיות בנקיטת פעולות מעשיות היוצרות שינוי בהתנהגות, במעשים, בהבנה של חיינו ופחות בשינוי השם, מה גם שבע"ה כאשר תינשאי תהיה בידך האפשרות לשנות את שם משפחתך מתוך שמחת הזוגיות.

בהצלחה רבה

יפית

 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן