נדרתי לא לעשן האם אני יכולה להתיר את הנדר?

לפני כשבועיים נדרתי נדר בקול בו אמרתי "אני נודר בחיים שלי ובחיי אח שלי הקטן שאני לא מעשן יותר בחודשיים הקרובים". 

שאלה ראשונה, האם הדרך בה אמרתי את הנדר נחשבת מבחינה הלכתית כנדר לכל דבר?

שאלה שניה, אני די בטוח שיהיה לי קשה מאוד לעמוד בנדר, אני רוצה לחסוך חס וחלילה הפרת נדר וכו´ כי בלי קשר אני לא מעשן באופן קבוע אלא רק כמה פעמים בחודש שאני עם חברים. האם ניתן להתיר את הנדר אם הוא תקף מבחינה הלכתית?

תשובה

שלום וברכה

אנו מצויים בערב חג הפסח בעת שאנשים מנקים את בתיהם בדקדקנות רבה, העיון בחדרי הבית מחייב עיון ובחינה גם בחדרי הלב ובנקיות הלשון והדיבור. שאלתך היא הזדמנות טובה לברר כיצד להשתמש בלשוננו ליצור עולם חיובי ומדויק יותר.

מן התורה הנדר מחייב את האדם ואסור לו לעבור על הנדר. שנאמר: "לא יחל דברו". להלכה, נדר תופס ומחייב בכל לשון שבו הוא נאמר ובודאי אם אמרת מפורשות שאתה "נודר". לכן, הנדר חל ואתה מחויב בו.

אוסיף כי השימוש בנדר הוא דבר שאיננו מומלץ, בודאי אם מגייסים לכך חיים של אנשים יקרים (לדבריך נדרת בחיי אחיך הקטן).

יחד עם זאת, יש נדרים שהם מומלצים. מדובר בנדרים שנועדו לסייע לאדם ולזרז אותו לקיים מצוות או להגן עליו מפני איסורים. במקרה שלך, נדרת שלא לעשן. העישון אסור כיוון שהוא מזיק לאדם המעשן. והתורה מחייבת אותנו לשמור על הפקדון שה' נתן לנו, להגן על גופנו ונשמתנו. שנאמר: "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". לכן, כיוון שנדרת להימנע מדבר שהוא אסור ממילא, גם בלי הנדר, לא ניתן להתיר את הנדר. ואתה חייב להתאמץ ולעמוד בו.

משיפוג הנדר, בעוד חודשים, אני ממליצה מאוד לנסות שיטה לגמילה מן העישון שנזקיו לטווח הארוך קשים מאוד.

להרחבה:

לעניין התרת נדרים שנועדו להגן על האדם מפני איסורים: בבלי גיטין לה עמוד ב, רש"י ותוספות שם. טור יורה דעה סימן רכח ושולחן ערוך שם, סעיף טו.

לעניין עישון וחובת השמירה על הבריאות: שו"ת עשה לך רב חלק ג סימן כה; תשובות והנהגות כרך ג סימן שנד.

 
 

יש לי שאלה

הפנייה ל"משיבת נפש" יכולה להיות אנונימית, עם זאת כל פרט שתבחרו לשתף יעזור לנו בדיוק התשובה והתאמתה אליך אישית. השאלות והתשובות יפורסמו באתר ללא פרטים מזהים ובמידת הצורך ישונו פרטים בגוף השאלה כדי להגן על צנעת הפרט.

בשל השאלות הרבות המופנות אל הרבניות אנו ממליצים להתאזר בסבלנות בהמתנה לתשובה. אם יש צורך במענה דחוף אנא ציינו זאת בפנייתכן. זמן המענה הרגיל הוא כשבועיים.
לתשומת לבכם, השאלות מגיעות למנהלות האתר, ומועברות למשיבות השונות בהתאם לתחומי העניין והפניות. אם ברצונכם להפנות שאלה לרבנית מסוימת אנא ציינו זאת בגוף השאלה.
עצם שליחת השאלה מהווה הסכמה לתנאים אלו.

תשובות הרבניות לשאלותיכם יתקבלו באמצעות הדואר האלקטרוני, אנא הקפידו לציין כתובת דואר אלקטרוני תקינה.

דילוג לתוכן