אני לא מוצא איסור מפורש לאוננות לגברים, למה זה אסור? רב אורח: הרב משה כהן
אני בן חמש עשרה, מבייש אותי להגיד את זה אבל אני מאוננן באופן קבוע. כשחיפשתי את מקורות האיסור ראיתי שאין שום איסור מפורש, אשמח לדעת למה זה אסור וגם אשמח לטיפים להימנע מאוננות במידה וזה אסור
שלום, מפאת הצניעות ומשום החשיבות לקבל מענה ממי שיכול להבין מקרוב את הסיטואציה, פנינו לרב גבר כדי שייתן מענה לשאלתך.
– צוות משיבת נפש
תשובה – מאת הרב משה כהן:
שלום רב,
איסור הוצאת שכבת זרע לבטלה
אוננות, או הוצאת שכבת זרע לבטלה כפי שהיא נקראת בחז"ל, אמנם לא נזכרה בתורה בפירוש, אך זה לא אומר דבר שכן מצוות רבות לא נזכרו בתורה. סיפור ער ואונן בפרשת וישב, שמתו בעודם צעירים, הוא המקור העיקרי לכך וההבנה של התלמוד והמדרשים היא שער ואונן עברו על השחת זרע (לדוגמה: בראשית רבה פה, ט; יבמות לד, ב, ורש"י על התורה המאמץ פירוש זה; פמ"ג או"ח ג, א"א יד; עזרת כהן לראי"ה קוק, לב).
חלק מהראשונים למדו גם ממקורות אחרים, בהם מי שכלל זאת ב"לא תנאף" (אור זרוע, א,קכד; סמ"ק, רצב); או לאו מכלל עשה שכל מי שמצווה על פריה ורביה מצווה שלא להשחית זרעו (תוספות סנהדרין נט,ב; שם יבמות יב,ב; חלק מהאחרונים מצאו זאת בפסוקים אחרים: "ונשמרת מכל דבר רע" (דברים כג,י; ב"ח אורח חיים ג,ו; אגרות משה אבן העזר ג,יד) או משום שיש בדבר חבלה בגוף האדם (האסורה בבבא קמא צא,ב; ערוך לנר נידה יג,א). רבים מהאחרונים סבורים שמדובר באיסור תורה (פמ"ג הנ"ל; הראי"ה קוק בעזרת כהן הנ"ל; בח הנ"ל; בנין ציון קלז; אגרות משה אבן העזר ג,יד) ומאידך יש שסבורים שהוא איסור דרבנן (פני יהושע ב,מד; עזר מקודש אבן העזר כג,א).
כך או כך, מדובר באיסור חמור, והראיה היא שמקורות רבים מתנסחים בחריפות ביחס לאיסור זה, הרבה מעבר לאיסורים אחרים. כך הגמרא בנידה אומרת שהמוציא שכבת זרע לבטלה חייב מיתה (נידה יג,א); במסכת כלה רבתי השווה אותו ר' אליעזר בן יעקב לרוצח וחכמים משווים לעובד עבודה זרה ורבי אומר שאין לו חלק לעולם הבא (כלה רבתי א,יח-יט). ספר הזוהר (בראשית קפח,א, ובמקומות נוספים) רואה בעבירה זו את העבירה החמורה ביותר והדברים לא נשארו כ'ספרות סוד' בעלמא אלא נפסקו להלכה (שולחן ערוך אבן העזר כג,א: "אסור להוציא שכבת זרע לבטלה ועוון זה חמור מכל עבירות שבתורה"). ספרי מחשבה שונים דנו מה המהות של האיסור (התרחקות מהשכינה, טומאה, אנוכיות וגאווה, ועוד) כל המקורות הובאו לא לשם הפחדה אלא כדי שלא יהיה בזה ספק כאלו אולי אין בכך איסור.
טבע האדם
אלא שראשית יש לדעת שבניגוד לאיסורים רבים אחרים, כאן מדובר בתהליך טבעי, שהוא חלק מהחיים התקינים ומהתבגרות מינית. דהיינו, בניגוד לאכילת חזיר שלאדם בדרך כלל אין תאווה לעבור על האיסור, אוננות היא דבר שמעטים הצליחו שלא ליפול בה בכלל, וחז"ל ציינו לדוגמה את יעקב אבינו כחריג בהיותו צדיק שלא חטא בה. דווקא מכיוון שמדובר בחלק נורמלי של החיים, הדרישה המוסרית של התורה הינה גבוהה והיא שואפת לכך שיהודי יצליח לקדש את עצמו בחיים היום יומיים שלו, ובאמת אם מצליחים, למרות הקשיים, להתרחק ממקומות שגורמים לאדם להתרגל למצב שבו האוננות נחשבת כדבר 'רגיל' ושגרתי, אזי אפשר לשמור לאורך זמן על אי נפילה בחטא זה ויגעת ומצאת תאמין.
משום כך, ומכיוון ש"לא ניתנה התורה למלאכי השרת", ראשית דע שעצם העובדה שהדבר מטריד אותך ומעסיק אותך הוא ראיה ניצחת כי אתה בדרך הנכונה לתיקון וכל הכבוד על כך! חשוב גם להעצים את הרצון לחיות חיים שיש בהם קדושה ושמירת הלכה מחד גיסא, ומאידך להימנע מעיסוק אובססיבי בעניין, שלפעמים הוא עצתו של יצר הרע המעוניין שהאדם יישאר "עוסק בזה". כדאי למצוא מה אצלך גורם לך להגיע לידי חטא זה ולהתרחק ממנו, ואסור ליפול בייאוש גם אם נפלת בו, אלא רק להסתכל הלאה ולנסות שלא להגיע לכך שוב.
כיצד ניתן להימנע?
המעגלים שגורמים לכך משתנים בין בני אדם שונים, יש מהם ישירים ויש מהם עקיפים. חז"ל לימדו לדוגמה (נידה יג,א) כי התרחקות ממגע באמה (=איבר המין) יכולה להרחיק את האדם מן האוננות. יש אנשים שנופלים בצפייה דרך מראות אסורים בסרטים, באינטרנט ובפורנוגרפיה; יש דרך קריאת ספרים ועיתונים; וכו'. כמה עצות שמתוכן תבחר מה מתאים לך: הרבה פעמים קל הרבה יותר לחטוא כשהאדם לבד בחדר ולא מול אנשים. לכן השאיפה היא לגרום להיות כמה שפחות לבד: לפתוח דלת כך שמבוגרים או חברים יוכלו להיכנס וכד'; להתחלק במחשבים עם אחרים ולא להשתמש במחיקת היסטוריה. כך, באמצעים עקיפים, גורמים לכך שלא 'נעים' לחטוא. לשים סינון אתרים טוב על המחשבים גם אם נדמה ש'לא צריך את זה' כי זה מגן מאוד גם מהדברים שמפתים לגרום לנפילות וגם מעצם הרצון לחטוא. לקרוא ספרים ותוכניות שהוקדשו לנושא הזה ספציפית. להיות עסוק כמה שיותר, אם בתורה כמובן ואם בדברים אחרים יצירתיים (עשייה חברתית, קריאה, נגינה וכו') כי לעיסוק ולהיות לא-משועמם יש סגולות נפלאות להצלה מנפילה. לשמוח, כי לדיכאון ולהרגשת תסכול ובדידות יש השפעה גדולה על הרצון לבריחה למחוזות מדומים (שרק גורמים לדיכאון מוגבר לאחר החטא). להסתכל על החלקים הטובים שבך ולחזק את עצמך אם הצלחת לעמוד בניסיון ולא לחטוא.
ושוב, למרות העיסוק בנושא, לא להגזים ולא לשקוע בו. להתעסק בבנייה וחשיבה חיובית והסתכלות עם הפנים קדימה במקום להתבוסס בעבר. ולזכור שעצם הרצון הטוב שלא לחטוא הוא העדות הכי טובה על החלק הטוב שבך! בהצלחה!
משה